Дванаесточасовно заседање Градског парламента

Почетак » Дванаесточасовно заседање Градског парламента » Вести » Дванаесточасовно заседање Градског парламента

После пет сати расправе о повредама пословника и образлагања предложених допуна дневног реда, започело је шесто заседање Градске скупштине. Одборници опозиције захтевали су објашњење зашто седница није одржана у уторак како је било договорено на састанку одборничких група. Од председника Скупштине града Горана Лучића затражена су имена одборника који су у прописаном року најавили недолазак на седницу, као и да се утврди ко је оправдано одсутан, а ко не.

Ни један предлог одборничке групе Победа за Ваљево за допуну дневног реда није усвојен, иако је, између осталог, предложено да се из средстава буџета са 800.000 динара помогне одржавање Школе акушерства “Академик Војин Шуловић“, као и да се младом ваљевском редитељу Вукашину Никитовићу са 500.000 динара помогне у реализацији представе “Девојачки снови“, за коју је Министарство културе већ определило пола милиона динара. Одбијен је и предлог одборничке групе ЛДП-Покрет за Ваљево да се оснује комисија за изградњу Дома спортова и, кроз самодопринос грађана, приступи прикупљању средстава и одређивању локације за изградњу овог спортског објекта у Ваљеву. Није прихваћен ни предлог ове одборничке групе да се са дневног реда скине тачка о утврђивању Одлуке о радном времену . Одборници коалиције  ЛДП – Покрет за Ваљево су сматрали да је Одлука непрецизна и да се проблем алкохолизма и наркоманије неће решити на тај начин. С обзиром да је Пореска управа повукла оглас за продају покретне и непокретне имовине Ваљевске пиваре, одборници коалиције ЛДП-Покрет за Ваљево одустали су од разматрања ситуације у овом најстаријем ваљевском предузећу и предложили да се ова тачка уврсти у дневни ред следећег скупштинског заседања по прибављању свих релевантних чињеница везаних за ситуацију у Ваљевској пивари. Већином гласова, овај предлог је прихваћен.
Након петочасовне расправе усвојен је дневни ред заседања. У наставку, констатован је престанак мандата Ани Марковић и потврђен мандат новој одборници са листе СПО – Г17 плус Александри Ћосић. Уместо Александра Митровића, који је поднео оставку , нови члан Градског већа је Александар Јовановић.
Након расправе,усвојен је први допунски буџет.Пројекција прихода Градског буџета, после девет месеци остаје на истом нивоу од 1,6 милијарди динара, на основу пристиглих и очекиваних средстава у тој години. До краја године очекује се већа наплата у области пореза на доходак, прихода од обављања самосталних делатности и од пореза на непокретности, појачаном активношћу градске пореске администрације. Повећан је доток средстава од приватизације ваљевских предузећа. Расходи су усклађени са приходима, с тим што је дошло до померања у њиховој прерасподели и усмеравању на пројекте који су од значаја за цео град и могу бити завршени до краја године.
Велику пажњу јавности, али и одборника, изазвала је Одлука о радном времену. Одлука је донета , а због великог броја амандмана , радна група коју је формирао Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, пратиће примену ове Одлуке и, у случају потребе, предложиће одговарајуће измене.
Одборници су усвојили промене и допуне досадашње Одлуке о висини закупнине грађевинског земљишта, које се даје јавним огласом са почетном ценом у висини од 90% тржишне вредности или непосредном погодбом за цену једнаку тржишној вредности, лицима која понуде највиши износ.Тржишну вредност земљишта утврђује  у сваком појединачном случају  Градоначелник на предлог ЈП “Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева.“
Одборници су прихватили Одлуку о преносу права коришћења на непокретности – објекту Клуб Војске Републике Србије. Подсетимо, Министарство одбране упутило је предлог Општини Ваљево за размену непокретности, чији су они корисници на територији Ваљева, за стамбени простор. Град Ваљево је корисник три стана у Насељу “Ослободиоци Ваљева“ и два стана у улици Мирка Обрадовића. Клуб је проглашен за непокретно културно добро и налази се под заштитом Завода за заштиту споменика културе.
Одборници су усвојили закључак о учешћу града Ваљева у Програму подршке економском развоју општина. Подстицај економском развоју општина (МЕГА) је програм за локални економски развој који сарађује са локалним самоуправама настојећи да развије њихове капацитете за подстицај локалног економског раста и запошљавања,  стварањем климе погодне за развој локалног приватног сектора. Прихватањем учешћа града у Програму подршке економског развоја Градоначелник Ваљева образоваће радне тимове за реализацију активности у њиховом спровођењу.
У завршном делу седнице Градског парламента одборници су дали сагласност на статуте ЈКП “Водовод“, ЈП “Општинска стамбена агенција“ и ЈП “Ваљево – турист“.

Leave a Comment