Две нове социјалне услуге у Ваљеву

Почетак » Две нове социјалне услуге у Ваљеву » Вести » Две нове социјалне услуге у Ваљеву
Отварањем Дневног боравка за децу са сметњама у развоју и Клуба за особе са инвалидитетом успостављене су две нове услуге социјалне заштите за две најосетљивије категорије становништва у Ваљеву. Овај пројекат, који је подразумевао адаптацију оба објекта, град Ваљево је реализовао уз учешће и подршку Министарства за рад и социјалну политику, Државне агенције за развој Велике Британије, Министарства спољних послова Норвешке, Рајфајзен банке са својим хуманитарним фондом и Министарства за државну управу и локалну самоуправу у циљу успешне имплементације Стратешког плана социјалне заштите.
 
Нови приступ и метод социјалних услуга у Дневном боравку за децу са сметњама у психичком и физичком развоју, лако, умерено и вишеструко ометена у развоју, са аутизмом, слабовидошћу, Дауновим синдромом, имплементиран је кроз њихово побољшање квалитета живота уз укључивање у образовне и друштвене активности. Овај објекат има капацитет за 30 корисника, 26-торо је већ пријављено узраста од 9-30 година старости. Укупна вредност ове инвестиције је 14,9 милиона динара. Од тога, Министарство за рад и социјалну политику определило је преко 4,5 милиона динара, милион динара издвојило је Министарство за државну управу и локалну самоуправу, око 2,8 милиона донирала је Рајфајзен банка кроз Хуманитарни фонд „Будимир Бошко Костић“, а град Ваљево више од 6,6 милиона динара до сада за успостављање и одрживост услуге, оперативне и друге трошкове.
 
 „Најважније од свега је да смо заједничким напорима успели да завршимо овај објекат, а још важније од тога је да ове услуге учинимо одрживим“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић приликом свечаног отварања Дневног боравка.“ Зато смо око 5,2 милиона динара предвидели градским буџетом за следећу годину, како би Дневни боравак био у функцији и како би обезбедили квалитетну услугу нашим суграђанима којима је ова врста помоћи неопходна“.
 
 „Захваљујући једном заиста изузетном труду, данас смо у прилици да отворимо овај објекат“, оценила је овом приликом Љиљана Лучић, државни секретар у Министарству за рад и социјалну политику Републике Србије. „ Отварање Дневног боравка је део једне шире стратегије, на републичком али и локалном нивоу, у којој се експлицитно истичу оне групе становништва којима је подршка друштва неопходна. Један од приоритета Стратегије су деца са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом. Ова врста услуге спречава маргинализацију деце из ове категорије, подржава њих и њихове породице, а то и јесте циљ реформе“, рекла је Љиљана Лучић.
 
За реконструкцију и адаптацију објекта Отвореног клуба за особе са инвалидитетом у Ваљеву, укупно је инвестирано око 7,3 милиона динара. Министрство за рад и социјалну политику издвојило је преко 4 милиона динара, град Ваљево око 3 милиона, а 150.000 динара је вредност донације у опреми. Клуб је има капацитет за 80 корисника и намењен је особама са инвалидитетом очуваних менталних способности узраста од 15-40 година.
 
Отварајући и овај обејкат, градоначелник Јаковљевић је још једном истакао да је од посебне важности што је град Ваљево не само реализовао овај пројекат заједно са ресоним министарством, већ и обезбедио његову одрживост, кроз средства у висини од око 2,3 милиона динара која ће бити планирана градским буџетом у наредној години за функционисање Клуба.
 
Љиљана Лучић је овом приликом истакла да је и овај пројекат резултат интензивне сарадње између министарства и институција града Ваљева. „Отварањем овог објекта створене су могућности да удружења особа са инвалидитетом у Ваљеву имају адекватно место за реализацију различитих активности, скупова и дружења, али и за физикалну терапију“, рекла је Лучићка.
 
Оба објекта адаптирана су и прилагођена новим корисницима реализацијом пројекта „Подршка спровођењу Стратегије развоја социјалне заштите у Републици Србији“. Општи циљ овог пројекта је стварање једнаких могућности за пуну партиципацију у локалној заједници деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом, као и њихова инклузија која подразумева сарадњу и заједничко учешће шире популације грађана и институција.
 

Leave a Comment