Ефикаснија противградна заштита

Почетак » Ефикаснија противградна заштита » Вести » Ефикаснија противградна заштита
У Ваљеву је одржана Конференција градова и општина Западне Србије и Одељења за противградну заштиту Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, на којој је било речи о функционисању противградне заштите на територији четири управна округа: Колубарског, Мачванског, Златиборског и Моравичког. Најважнији циљ одржавања Конференције и иницијативе за партнерством између локалних управа је што ефикаснији систем противградне заштите овог дела Републике Србије.
 
На дневном реду Конференције, поред осталог била је: анализа функционисања противградне заштите, затим планирање висине буџетских средстава градова и општина у 2014.години за набавку противградних ракета, као и проналажење модалитета о удруживању локалних самоуправа приликом набавке ракета како би у предстојећој години био обезбеђен довољан број ракета у складу са исказаним потребама.
 
„Велики проблем свих локалних самоуправа је што до сада нису имале на располагању довољан број ракета за противградну заштиту, јер је искуство показало да је за ефикасну заштиту потребно 12 ракета по свакој противградној станици. На првој Конференцији која је одржана у Чачку, родила се идеја да се локалне самоуправе са подручја Западне Србије заједно удруже приликом набавке ракета. Град Ваљево ће такође буџетом предвидети око пет милиона динара за набавку ракета, а учешће у набавци ракета узеће и осигуравајућа друштва“, рекао је заменик градоначелника Витомир Митровић и најавио одржавање треће Конференције са истим учесницима после Нове године када ће се приступити и набавци ракета у складу са дефинисаним потребама.
 
Ђорђе Кардун, представник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије задужен за противградну заштиту истакао је овом приликом да увидевши чињеницу да у републичком буџету нема довољно средстава за набавку ракета, покренута је иницијатива да се и локалне самоуправе укључе како би противградне станице имале оптималан број ракета на располагању. „Западна Србија је подручје изложено дејству градоносних облака из суседне државе, како због географског положаја тако и због конфигурације терена и зато је ова Конференција значајна, пре свега због тога што би требало удруженим снагама деловати када је противградна заштита у питању. Овај проблем, са предлогом модела решавања, биће изнет и на седници републичког Штаба за ванредне ситуације, у припреми је и нацрта Закона,  а укључићемо и водећа осигуравајућа друштва Србије која су спремна да учествују у заједничком решавању овог проблема“, оценио је Кардум на данашњој Конференцији у Ваљеву.
 
На Конференцији у Ваљеву дефинисан је модел Одлуке по којој ће локалне самоуправе приступити набавци ракета, а формирана је и радна група која ће спроводити тендере, све у циљу благовремног решавања питања ефикасне противградне заштите. 
 

Leave a Comment