Екипа француске државне телевизије у Ваљеву

Почетак » Екипа француске државне телевизије у Ваљеву » Вести » Екипа француске државне телевизије у Ваљеву

Екипа француске државне телевизије Франс 2 (France 2 TV station) боравила је данас у Ваљеву, у оквиру снимања документарне емисије о Ратку Младићу. Како се наш град у насловима светских вести до сада налазио неколико пута у контексту акција тражења овог хашког бегунца, екипа француске телевизије је хтела да сними Ваљево. У разговору са градоначелником Ваљева Зораном Јаковљевићем, новинар ове телевизије Оливије Пигети (Olivier Pighetti) је чуо да је Ваљево миран град који живи свој живот, док се његови грађани и локална власт баве свакодневним проблемима и улажу напоре да побољшају живот у граду. „О Ратку Младићу Ваљевци, као и многи други у Србији, чују управо из медијских извештаја и нема говора о томе да град и његови грађани организовано чувају овог хашког бегунца“, чуло се у контактима са челницима града и грађанима Ваљева.

 Представници града су и ову прилику искористили да пошаљу што бољу слику Ваљева у свет, јер су саговорницима из Париза показане најлепше локације у граду, али и указано на лепоту и богатство ваљевске природе, културу, традицију, ваљевски дух. У том контексту је споменут и Фестивал уметности младих „Ракршће“, који ће се у јулу одржати први пут у Ваљеву. Ваљевац Тома Митровић, који ради у Паризу, а који је организатор овог Фестивала, као и бројних досадашњих посета француских туриста ваљевском крају, на свој начин је новинарској екипи приближио предности и понуду нашег краја. Иако је кратко боравио у Ваљеву, новинар Оливије Пигети је рекао да му се град свидео, а нарочито ентузијазам и енергија који се осећају у ваздуху, што како је рекао, не осећа у Паризу где живи и ради.
 
Екипа Франс 2 је током дана отишла на Дивчибаре, како би гледаоцима ове телевизије приказала део локација које су спомињане приликом акција потраге за Младићем.
 
Иначе, једносатни документарни програм који снима ова француска екипа, биће приказан у јануару, у оквиру нове емисије на другом каналу француске државне телевизије. Новинарска екипа је до сада разговарала са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем, министром рада и социјалне политике Расимом Љајићем, а помоћ при реализацији ове емисије је договорена и са МУП-ом Србије. Након Ваљева, екипа наставља снимање на локацијама у Босни и Херцеговини.

Leave a Comment