Еколошка акција под називом „Чувајмо вредности нашег краја“

Почетак » Еколошка акција под називом „Чувајмо вредности нашег краја“ » Актуелно » Еколошка акција под називом „Чувајмо вредности нашег краја“

Удружење за развој туризма и заштиту природе Таорска врела, Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“, Туристичка организација Ваљево и Клуб „Арс Нова“ данас су организовали еколошку акцију под називом „Чувајмо вредности нашег краја“ у оквиру које je организована и промоција манифестације „Дани сремуша“. „Данас организујемо неколико манифестација посвећене вредностима нашег краја и промоцију „Дани сремуша“, коју смо због специфичне ситуације прилагодили овим актуелним догађајима, па смо већ у мају месецу организовали бербу сремуша. Оно што желимо да истакнемо овде јесте да људи почну да размишљају истински о вредностима које треба да чувамо. То су клисура реке Градац, Рибница и Трешњица и Повленске мистерије – сремуш, белоглави суп и сремуш, то је оно што треба да сачувамо, али имамо и проблеме, као што су уништавање шума, бацање отпада и слично. Наш крај има прелепе околише, али има и проблема које треба решавати. Наш апел је да се планине заштите и да се води рачуна о њима“, нагласио је Владо Додовић, члан Организационог одбора „Дани сремуша“.

Такође, присутни су имали прилику да погледају изложбу фотографија учесника конкурса „Најлепше фотографије ваљевских планина“, а организована је и промоција књиге „Воденице и ваљарица на падинама Повлена“ др Томислава Ђурића.Присутне је поздравио и пожелео добродошлицу и директор Економске школе Драган Тимотић, који је том приликом рекао да топло препоручује свима да посете ваљевске планине и да уживају у њиховим лепотама.

Одржани су разговори са представницма еколошких организација и установа, као и дегустација и промоција јела, а из Удружења за развој туризма и заштиту природе Таорска врела обратио се Милан Јовановић.„Ја бих да вам се захвалим што се дошли у оволиком броју. Позивамо вас да дођете да подржите ову нашу манифестацију, обиђете нашу прелепу планину Повлен, Таорска врела, а ми ћемо вас угостити колико будемо могли“, рекао је Милан Јовановић.

Културно – уметнички програм употпунио је  Марко Радосављевић из КУД – а „Ђердан“ са нумером Колубарски вез.Најављена манифестација „Дани сремуша“ чији је покровитељ град Ваљево, планирана је за 27. јун 2020. године.