Економска сарадња Србије и Чешке на изузетном нивоу

Почетак » Економска сарадња Србије и Чешке на изузетном нивоу » Вести » Економска сарадња Србије и Чешке на изузетном нивоу
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић боравио је у Прагу у Чешкој Републици као члан српске делегације на петом Мешовитом комитету за економску сарадњу између Републике Србије и Чешке. Овом приликом градоначелник Јаковљевић учествовао је у раду групе која се бавила заштитом животне средине и пројеката који су реализовани из ове области.
 
„Презентовали смо значајне пројекте који су реализовани, или је у току њихова реализација у Ваљеву, а које је финансирала Влада Чешке Републике. Оцењено је да је чешка Влада уложила изузетно велика средства у пројекте у Србији, само у Ваљево преко 3,5 милиона евра за различите пројекте из области заштите животне средине у протеклих неколико година“, истакао је градоначелник Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре.
 
Он је подсетио на неке најзначајније пројекте које је финансирала Влада Чешке Републике у Ваљеву, као што је улагање у Црпну станицу „Пакље“, Црпну станицу „Градац“, водовод Боричевац, реконструкција Фабрике за прераду воде, уређење „Јаза“.
 
„Два велика пројекта који се у овом тренутку реализују у Ваљеву, а које је у Прагу представио директор чешке Развојне агенције Михаил Паствински, су изградња Трансфер станице и топлификација Болнице и прикључење на даљински систем грејања. Осим пројеката који су у току, град Ваљево је предложио и да се реализују пројекти који се односе на третман отпадних вода, водоснабдевање Дивчибара, као и пројекат реконструкције Постројења за пречишћавање отпадних вода у Горићу. Ови пројекти су спремни и ми очекујемо да ће чешка Влада и чешка Развојна агенција као и до сада помоћи Граду у њиховој реализацији“, оценио је градоначелник и најавио даљи наставак изузетно добре сарадње између две земље.
 
„Ми очекујемо да ћемо од Владе Чешке, када је Ваљево у питању, успети да реализујемо пројекте вредне око милион евра“, рекао је градоначелник.  
 
Током посете Прагу, одржане су и презентације привредних и природних потенцијала пет градова из Србије, међу којима је било и Ваљево. Градоначелник Јаковљевић током презентације града Ваљева, посебну пажњу посветио је Индустријској зони, али и улагању у развој пољопривреде и туризма, две важне привредне гране у којима Ваљево види своју шансу за даљи убрзани развој.
 
На челу српске делегације, која је бројала преко тридесет чланова и у којој су били представници ресорних министарстава Републике Србије, институција, јавних предузећа, агенција, представници градова, била је Јелена Марјановић, помоћник министра економије и регионалног развоја.
 
Делегацију Чешке Републике, у чијем саставу су били министри ресорних министарстава Чешке, директори развојних агенција, представници банака, других институција, као и Њ.Е. Хана Хубачкова, амбасадорка Чешке Републике у Србији, предводио је заменик министра индустрије и саобраћаја Милан Ховорка. 

Leave a Comment