Енергетски повлашћени купци

Почетак » Енергетски повлашћени купци » Вести » Енергетски повлашћени купци
Влада Републике Србије донела је Уредбу о енергетски заштићеном купцу која је ступила на снагу 1. априла ове године. Тим поводом, помоћник градоначелника града Ваљева Радоица Рстић и директор Центра за социјални рад Александар Грујић, одржали су конференцију за новинаре на којој је било речи о критеријумима, условима и поступку за стицање статуса енергетски заштићеног купца.
 
„С обзиром на то да, према расположивим подацима, око 2000 социјално и материјално угрожених  домаћинстава у Ваљеву има право на  статус енергетски повлашћеног купца, циљ је да сви буду обавештени о Уредби, како би знали на који начин могу да остваре своја права у зависности од статуса.  Критеријуми за стицање статуса енергетски заштићеног купца су: укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства и имовно стање. Сатус енергетски заштићеног купца могу остварити домаћинства са једним чланом чији месечни приход не прелази 12.900 динара, затим домаћинства са два и три члана чији месечни приход не прелази 18.786 динара, домаћинства са четири и пет чланова чији месечни приход не прелази 24.672 динара и домаћинства са шест и више чланова чији месечни приход не прелази 30.558 динара. Осим тога, услов за стицање статуса енергетски заштићеног купца је и непоседовање другог стамбеног простора, осим оног који одговара потребама домаћинства“, рекао је између осталог помоћник Рстић.
 
Поступак за стицање овог статуса грађани могу стећи по аутоматизму или могу покренути поступак подношењем захтева надлежном органу локалне самоуправе.
 
„Када говоримо о аутоматизму онда мислимо на све кориснике новчане, социјалне помоћи и кориснике дечијег додатка. Они ће по аутоматизму стећи статус енергетски заштићеног купца на основу  Уредбе. Корисници новчане социјалне помоћи имаће обавезу да се јаве Центру за социјални рад и да доставе број свог бројила. Корисници дечијег додатка такође по аутоматизму оствариће право на ову повластицу уз обавезу да се јаве Градској управи и да доставе број бројила, као и фотокопију рачуна за електричну енергију за предходни месец. Градска управа надлежна за те послове ће доставити ресорном министарству број бројила корисника, а они ће проследити те податке даље у процедуру Електропривреди Србије“, истакао је  помоћник градоначелника Радоица Рстић и позвао све кориснике дечијег додатка да доставе потребне податке Градској управи. Образац ће бити доступан на Инфо-пулту у холу Градских управа.
„Очекујемо да се у примени ове Уредбе појаве и одређени проблеми у пракси. Ту пре свега мислим на то да се број бројила не води на кориснику дечијег додатка или новчане-социјалне помоћи. У том случају, сви наведени корисници, без обзира на то, имаће могућност да остваре ово право уз доказ да живе на тој адреси. Ако су подстанари морају доставити уговог о закупу, потврду о пребивалишту ако су пријављени на тој адреси, а ако нису пријављени на тој адреси или ако немају уговор о закупу, онда морају доставити потврду од скупштине станара“.
 
Сва остала домаћинства, чији чланови нису корисници дечијег додатка или новчано-социјалне помоћи, а у складу са Уредбом Владе могу да остваре овај повлашћен статус, морају поднети захтев Градској управи за остваривање овог права. Захтев ће бити доступан на Инфо-пулту Градских управа, а домаћинства из ове категорије становништва потребно је да доставе доказ о броју чланова домаћинства, доказ о укупним месечним примањима, о имовном стању, непокретностима и приходу од непокретности.
 
Сви који остваре ово право добиће Уверење од надлежне службе Градске управе које ће садржати  податке о количини електричне енергије за који се умањује месечна обавеза, а које ће важити до краја календарске године и сваке године ће бити обновљено.  На пример: домаћинства са два и три члана која испуњавају све услове прописане Уредбом, оствариће право на  160 киловата  бесплатне струје месечно, домаћинства са четири или пет чланова имаће право на 200 киловата електричне енергије итд.
 
Осим директне помоћи социјално и материјално угроженом становништву, циљ Уредбе је и да грађани буду стимулисани да штеде електричну енергију, јер уколико прекораче лимите потрошње изгубиће статус повлашћеног купца.
 

Leave a Comment