ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ У ДРУГОМ ПИКУ ЕПИДЕМИЈЕ

Почетак » ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ У ДРУГОМ ПИКУ ЕПИДЕМИЈЕ » Актуелно » ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19 БОЛЕСТИ У ВАЉЕВУ У ДРУГОМ ПИКУ ЕПИДЕМИЈЕ

Од почетка епидемије COVID-19 инфекције 14.3.2020. у првом пику је лабораторијски потврђено оболелих 195 лица, излечених 176, а умрло 19.

Крајем месеца априла по одлуци Републичког кризног штаба започиње ублажавање мера (отварање обданишта, угоститељских објеката, започињу славља, масовна окупљања).

После 18 дана без новоболелих други пик епидемије на територији Града започео је 17.06.2020.појединачним, спорадичним, импортованим случајевима обољевања, а затим започиње прогресивно повећање броја новооболелих, броја прегледа у COVID амбулантама ДЗ   и ОБ Ваљево, повећаног броја хоспитализација, кућних изолација и самоизолација у месецу јулу.

Највећи број новооболелих је пријављен у петој недељи од 15-21.07.- 236, а затим од 22-28.07.2020. се утврђује незнатан пад на 232, у седмој недељи 29.07-04.08. на 78, у  осмој недељи 45, у деветој недељи 27 и у десетој и једанаестој недељи 9 и 10 новооболелих.

Због претеће епидемиолошке ситуације од Covid-19 обољења, у Граду је после пакета обавезујућих мера, 07.07.2020. проглашена ванредна ситуација и спроводе се мере Кризног штаба, Владе РС и Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.

 У месецу августу се епидемиолошка ситуација постепено побољшава, али и даље је променљив и велики број дневних прегледа у COVID амбуланти ДЗ, велики број особа у кућној изолацији и самоизолацији, мањи број лабораторијски потврђених новоболелих и на хоспитализацији, што захтева да се све наложене и предложене превентивне мере које се односе на појединце и пословне субјекте и даље спроводе.

У другом пику епидемије од  17.06.2020. до данас је лабораторијски потврђено 968 оболелих  особа, више мушког него женског пола, просечне старости испод 50 година.

У другом пику епидемије до данас је излечено 897 особа.

У другом пику узето 5300  брисева, у БОЛНИЦИ – 576, у ЗЗЈЗ – 997, у ДОМУ ЗДРАВЉА – 3727.

У другом пику епидемије умрло је 9 особа.

У  другом пику епидемије  ЗЗЈЗ  је истражено више од 1583 контаката са оболелим лицима, а санитарни инспектори донели 1583 решења за кућну самоизолацију лицима из контакта.

У  COVID амбуланти ДЗ Ваљево је прегледанo 2720 особa са респираторним инфекцијама.

У Пријемно ургентном центру ОБ Ваљево је прегледано 373 оболелих, сумњивих, вероватних случајева на  COVID 19.

У другом пику епидемије  44 новооболеле особе. Број особа  у кућној изолацији 2, а излечених особа 42.

По одлуци Кризног штаба, Кординационог тела и МЗ инспекцијски надзори ће се  интензивирати

Школске и предшколске установе започињу и/или настављају са радом по плану Министарства, а при обављању васпитно образовне делатности треба да се спроводе све мере које је прописало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Владе РС и Штаба за ванредне ситуације Града.

Пословни субјекти обављају делатност уз спровођење  превентивних  мера прописаних  Правилником о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести („Службени гласник РС“, број 94 од 3. јула 2020), Владе РС и Штаба за ванредне ситуације Града( у наставку извештаја).

Угоститељски објекти са баштама продужено радно време.

 ПОЗНАТИ  СВЕТСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ  ЈЕ ИЗЈАВИО: „ОВУ ЕПИДЕМИЈУ НЕЋЕ ЕЛИМИНИСАТИ  НИ  ЛЕКАРИ СВОЈИМ ЛЕЧЕЊЕМ, НИ НАЦИОНАЛНА ТЕЛА  НИ ШТАБОВИ, ВЕЋ САМО МИ СВОЈИМ ПОНАШАЊЕМ“.

ИЗВЕШТАЈ СТРУЧНО-ОПЕРАТИВНОГ ТИМА ЗА ЗАШТИТУ И СПАСАВАЊЕ ОД ЕПИДЕМИЈА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ВАЉЕВА