ЕУ ПРО представља позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима

Почетак » ЕУ ПРО представља позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима » Актуелно » ЕУ ПРО представља позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима
EUEU1EU2

У оквиру развојног програма ЕУ ПРО који је одржан данас у 11:00 часова у Великој сали Скупштине града представљена је информативна сесија о јавном позиву за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима. Европска унија определила је 4,5 милиона евра, како би допринела повећању конкурентности локалне привреде у Региону Шумадије и западне Србије и Региону Јужне и источне Србије. Програм се спроводи у 99 јединица локалне самоуправе.

Циљ информативне сесије је да се заинтересовани предузетници и предузетнице упознају са програмом подршке и неопходним корацима – од пријављивања, преко учешћа на јавном позиву и критеријумима за избор пројеката до добијања бесповратних средстава за унапређење пословања.

Оливера Костић, менаџерка сектора за мала и средња предузећа, истакла је да су предузетници позвани да представе своју пословну идеју за унапређење пословања и утицај које њихово предузеће има на ширу заједницу.

„ Данас представљамо јавни позив за доделу беспроватних средстава за предузетнике, микро и мала предузећа, примарно за набавку опреме. Оно што је важно да се каже јесте то да ми овим позивом циљамо на млада предузећа, регистрована између 2013. и 2017. године која су у такозваном другом инвестиционом циклусу и још увек немају повољније прилике да дођу до средстава из банака. Циљ позива јесте да се унапреде постојећи производи, да се уложи у производњу нових производа, у производе са вишом додатном вредношћу и важно је то да је овај позив ограничен на предузећа која се примарно баве производњом или неким услугама које као резултат имају производ, као на пример ИТ сектор. Такође циљ овог програма је да се отворе нова радна места, да се подржи конкурентност привреде у локланим самоуправама у којима се програм спроводи,“ додала је Оливера.

Критеријуми на основу којих ће бити донета одлука о томе ко ће добити бесповратна средства за набавку опреме  и увођење комплементарних услуга су пословна идеја, апликациони формулар у моделу бизнис плана, одрживост пословне идеје и њена усаглашеност са циљевима програма и утицај на ширу заједницу. Позив је отворен до 6. јула 2018. године, а право учешћа имају предузетници и предузетнице, микро и мала предузећа регистрована у  99 градова и општина укључених у програм ЕУ ПРО, која се примарно баве производњом или пружањем ИТ услуге, а основана су између 1. јануара 2013. и 31. децембра 2017. године.

Средства која су опредељена кроз програм ЕУ ПРО су до 20 000 евра за предузећа која су регистрована 2016. и 2017. године и до 50 000 евра за предузећа која су регистрована од 2013. до 2015. године. Учешће корисника у реализацији трошкова износи 20% за предузећа регистрована 2016. и 2017. године и 30% од укупне вредности пројекта за предузећа регистрована од 2013. до 2015. године.

Пројекти одабрани путем јавних позива ће се у највећој мери спроводити у складу са методологијом доделе бесповратних средстава. На овај начин корисници средстава имају пуну контролу над реализацијом пројекта, док УНОПС прати спровођење и пружа техничку подршку.