Европа у Ваљеву

Почетак » Европа у Ваљеву » Вести » Европа у Ваљеву
Шеф делегације Европске комисије у Београду Жозеп Љоверас, посетио је Ваљево заједно са 20 амбасадора земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и том приликом   изјавио  да ће Србија постати пуноправна чланица Европке уније у првој половини  наредне деценије и истакао да до тада Србија мора да настави да спроводи реформе на свим нивоима.
Након разговора са руководством града и презентације потенцијала Ваљева, амбасадорка Републике Чешке Хана Хубачкова  оценила је на конференцији за новинаре  да је процес либерализације визног режима јако важан за Србију. „Ми очекујемо да ће до краја године бити укинут визни режим“, рекла је Хубачкова и додала да није случајност то што је Ваљево било први избог чешког председништва у оквиру планираних посета градовима који су реализовани пројекти средствима ЕУ. „Ваљево је сваки започет пројекат завршило или је његова реализација у току. Ми смо изузетно задовољни  досадашњом сарадњом. Ту чињеницу илуструје и податак да је Чешка до сада у Ваљево уложила око 3,5 милиона евра“, истакла је Хубачкова.
 
Шеф делегације Европске комисије у Београду Жозеп Љоверас овом приликом је нагласио да ће само реформе учинити Србију конкурентном, а конкурентност привреде, на првом месту, утиче на брже превазилажење кризе. „Економска криза утицаће на све, па и на Ваљево, али то није разлог да се одлажу процеси европских интеграција, напротив треба их убрзати“, рекао је Љоверас.
Говорећи о важности процеса реформи у Србији, амбасадор Краљевине Шведске Нилс Кристер Брингеус, овом приликом је нагласио:
„Не треба да постоји никаква сумња у смислу нашег европског дугорочног циља, да Србија буде интегрисана у потпуности у ЕУ и то ће бити један од приоритета нашег анганжмана када 1. јула ове године од Чешке, Шведска преузме прецедовање ЕУ“.
Током данашње посете Ваљеву, амбасадори земаља ЕУ, којима се придружила и Милица Делевић, директорка канцеларије Владе Србије за европске интеграције, у групама су заједно са представицима локалних органа власти, посетили ваљевске средње школе и Високу пословну школу где су у отвореном дијалогу са младим Ваљевцима разговарали о њиховој визији европских интеграција. Упознали су се са начином рада у српским школама и разговарали о бројним другим темама које су биле интересантне како ученицима и студентима, тако и амбасадорима.
„Колико се понекад разочарам у старије генерације, толико сам увек импресиониран младим генерацијама. Морам да истакнем да ова земља по свим својим карактеристикама у потпуности припада Европској унији“, рекао је након посете ваљевској Економској школи Њ.Е. амбасадор Француске Жан-Франсоа Терал.
 
Након сусрета са младим Ваљевцима, амбасадори су  посетили  градску Топлану, која је изграђена средствима ЕУ,  где им је директор Драган Деспотовић, говорећи о важности реализације ове инвестиције пре свега због смањења аеро-загађења града Ваљева, упутио позив да учествују у наставку инвестиционог улагања у даљу изградњу топловодне мреже, што подразумева набавку  још једног котла како би процес топлификације Ваљева био заокружен.

Приликом данашње посете амбасадори су боравили и у Истраживачкој станици „Петница“ где им је директор ове Установе Вигор Мајић представио програм рада, планове и циљеве, али и специфичне едукативне моделе, ове по много чему јединствене научне установе. Амбасадорима се придружио и Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије који је овом приликом нагласио да ће држава наставити да пружа додатну финансијску помоћ Петници, јер је она прави расадник знања, што потврђује велики број , сада већ еминентних стручњака из разних области, који су признати како у земљи, тако и у иностранству.

 
Иначе, данашња посета Ваљеву је наставак праксе која је започета у време предходних ЕУ председништава. Циљ је да се локалним органима власти у градовима и општинама Србије, пружи прилика да представицима амбасада ЕУ приближе привредне и инвестиционе потенцијале својих региона, као и могућности за сарадњу. Амбасадори су на крају посете Ваљеву изразили задовољство оним што су видели и доживели у нашем граду. Остварени су бројни контакти са руководством града, директорима јавних предузећа и установа и школа. Чак ни покушај групе ратних војних резервиста који су ушли у зграду Скупштине града, није покварио овај редак и значајан догађај за Ваљево.

Leave a Comment