Европа за све

Почетак » Европа за све » Вести » Европа за све
Потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције Божидар Ђелић боравио је у Ваљеву промовишући пројекат „Европа за све“ који се реализује у сарадњи са Европским покретом у Србији и медијским партнерима дневним листом “Прес” и РТС-ом.
 
 „Идеја овог пројекта је да 20- тог децембра, 50 наших суграђана отпутује на шестодневну турнеју и обиђе Рим, Берлин, Париз и Брисел, на тај начин симболично отварајући врата Европе за све. То ће бити бесплатно и није на терет буџета, већ су средства обезбедили спонзори, пре свега Европска комисија и неколико предузећа која послују у Србији. Да би били међу ових 50, за наше суграђане постоје три услова, да буду пунолетни, да нису путовали у земље Европске уније и да су до сада урадили нешто специјално у свом животу издвајајући се на тај начин од осталих, својом хуманошћу, храброшћу и слично“, рекао је Ђелић овом приликом у Ваљеву.
 
Он је позвао све Ваљевце, да посете сајт Владе Републике Србије или сајт РТС-а, где могу преузети формулар и послати га поштом на адресу Европског покрета у Србији, улица Краља Милана бр. 31, Београд. „До сада је стигло преко 100 апликација. Жири  који ће бити састављен од угледних личности као што су Ружица Ђинђић, Владе Дивац и други, имаће задатак да од пристиглих предлога, сузе избог на око 150 наших суграђана. Након тога у специјалној емисији РТС-а биће организовано извлачење имена 50 њих који ће путовати“.
 
„Пројекат „Европа за све“ је одраз  вишегодишњег напора да бели шенген не буде само за оне који имају доста новца, него да управо омогућимо онима који до сада нису путовали, да посете европске земље“, рекао је Ђелић и додао:“ Влада Републике Србије ће се потрудити да обезбеди средства у годинама које долазе заједно са локалним самоуправама, да удружења из градова Србије, али и обични грађани, посете европске градове. Циљ је да Европа не буде само географски појам, већ да што већем броју грађана Србије постане и једно лично искуство и да на основу тога сами процене колико је то добро за нашу земљу. На тај начин биће створене трајне везе између Европске уније и наше земље“.
Ђелић је нагласио да је добијање белог шенгена позитивна оцена капацитета наше земље, борбе против корупције и организованог криминала, али и капацитета за управљање нашом границом.
 
Пројекат „Европа за све“ води Кабинет потпредседника Владе за европске интеграције у сарадњи са невладином организацијом Европски покрет у Србији. Пројекат су подржали Делегација Европске комисије у Београду, Амбасада Француске, Амбасада Италије, Амбасада Немачке, као и компанија Јат ервејз, Аеродром Никола Тесла, Банка Интеза и Ерсте банка.
 
Боравећи у Ваљеву овом приликом, потпредседник Владе Србије разговарао је са градоначелником Зораном Јаковљевићем и његовим сарадницима и о другим темама као што су улога локалних самоуправа у европским интеграцијама Србије и предности које у ширем смислу доноси отварање граница Србије и бели шенген.  

Leave a Comment