Европска недеља превенције рака грлића материце

Почетак » Европска недеља превенције рака грлића материце » Актуелно » Европска недеља превенције рака грлића материце

У Европи се ове године од 22. до 28. јануара обележава Недеља превенције рака грлића материце, чији је циљ подизање свести жена о раку грлића материце и начина превенције.

Факултет здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум прикључује се активностима обележавања ове недеље и позивамо вас да присуствујете предавању на тему Превенција карцинома грлића у четвртак, 26. јануар године у 18. часова, велики амфитеатар Факултета (Железничка 5).

Предавачи су: др Зоран Јокић, специјалиста гинекологије и акушерства и др Светлана Миленковић, специјалиста патологије.

На предавању ће бити речи о начинима превенције, скринингу, ХПВ-хуманом папилома вирусу и ХПВ вакцини, као и најчешћим предрасудама које постоје када је овај аспект здравља у питању.

На основу процена Међународне агенције за истраживање рака и Европске мреже  регистара за рак, Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама обољевања и умирања од рака грлића материце. Према стопи обољевања од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске, док се према стопи смртности од ове болести, наша земља налази на другом месту у Европи.

Позивамо вас да на овај начин заједно подигнемо свест о начинима превенције и њиховој важности за борбу против грлића материце.

Програми скрининга грлића материце могу спречити до 80% случајева рака грлића материце. Поред тога, вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ) је веома ефикасна у адолесцентском добу и може још више утицати на смањење појаве ове болести. Ако је могуће спречити скоро сваки случај рака грлића материце, зашто се у Европи 60.000 жена разболи и 30.000 жена умре сваке године од ове болести?

Izvor:ECCA – European Cervical cancer Association