Европска унија наставља подршку Ваљеву

Почетак » Европска унија наставља подршку Ваљеву » Актуелно » Европска унија наставља подршку Ваљеву

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт данас је, заједно са амбасадорима земаља чланица ЕУ – Белгије, Бугарске, Данске, Хрватске, Кипра и Словачке и представницима амбасада Чешке и Немачке, посетио Ваљево и обишао пројекте које финансира Европска унија.

Након састанка са градоначелником Ваљева и представницима локалне самоуправе, представљен је наставак програма помоћи поплављеним подручјима у Србији кроз који је Европска унија за пројекте обнове и превенције у овом граду издвојила готово осам милиона евра.

„Драго ми је што данас можемо да обележимо заједнички успех, баш у обнови Ваљева, које је претрпело велике последице током поплава. Сећам се колико су Ваљево и околна села били погођени, али сада можемо сви да видимо резултате наших напора.  То се односи не само на Србију и Европску унију, већ на све наше чланице. Европска унија пружала је помоћ Србији од првих дана након поплава, а помоћ је долазила и од земаља чланица и њихових тимова. Тако је за Ваљево издвојено осам милиона евра за различите пројекте обнове и превенције. Захваљујући европским фондовима и Фонду солидарности, у овом граду смо изградили 23 куће и обновили 20 оштећених кућа. Помоћ је добило 1150 пољопривредника и 40 малих предузећа. Реконструисана је Медицинска школа и здравствена амбуланта у селу Дивци. Изграђен је нови мост на реци Обници. Као пријатељи, наставићемо да помажемо у заштити и превенцији поплава у вашој земљи која учествује у Фонду солидарности као да је чланица ЕУ. У наредном периоду ћемо финансирати уређења токова река Колубаре, Обнице и Јабланице, кроз обнову и изградњу заштитних утврда на обалама река“, рекао је амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт и додао да је поносан на сарадњу са Ваљевом у ком су видљиви конкретни резултати обнове након поплава вредни готово од осам милиона евра.

„Данас смо имали изузетну прилику да амбасадорима покажемо процес и процедуре за коришћење новца Европске уније која је највећи донатор Србији у обнови од поплава. Овом приликом се захваљујемо ЕУ, која је највећи донатор после мајских поплава. Изабран је град Ваљево да то и покажамео амбасадорима, не само због средње школе која је комплетно реконструисана, већи због неколико важних инфраструктурних пројеката“, истакла је Сандра Недељковић, заменица директора Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије.

Представници европских земаља обишли су насип на реци Колубари која ће бити обухваћена пројектом регулације речних корита. Том приликом, градоначелник Ваљева је истакао да је Ваљево изузетно значајан град у Србији и „да ћемо учинити све што је у нашој моћи да се вратимо на стазе старе славе.“

Амбасадор Давенпорт је истакао да су изузетно поносни на сарадњу са градом Ваљево протеклих неколико година. ЕУ је много уложила у систем водоснабдевања Ваљева, а нарочито у реконструкцију након пополава. Сада истичемо важност превентивних мера. У сарадњи са Владом Србије, Канцеларијом за јавна улагања и локалним самоуправама усредсредићемо се на конкретне мере. ЕУ планира велики пројекат заштите реке Колубаре и чишћење две притоке Јабланице и Обнице“, рекао је амбасадор Мајк Давенпорт.

Фабио Драго, пројектни менаджер Аустријске развојне агенције је да нас до краја октобра очекује објављивање тендера за санацију корита Колубаре, Јабланице и Обнице:

„Почетком следеће године је реално очекивати почетак радова. Радићемо у пет сектора реке и радови ће трајати између 18 и 24 месеца.Бићемо задовољни ако успемо да урадимо све ове радове за четири милиона евра, како би остатак новца искористили за додатне радове на инфраструктури“.

Амбасадори су посетили Медицинску школу „Др Миша Пантић“, која је обновљену средствима из Фонда солидарности ЕУ. У Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ су присуствовали предаји полице ЕУТЕКА – ЕУ у твојој библиотеци градској библиотеци „Љубомир Ненадовић“.

„Европска унија обезбедила је полице за 47 библиотека у Србији, на којима ће читаоци моћи да нађу публикације у којима ће моћи тачно да се информишу о Европској унији, њеним вредностима и процесом придруживања Србије“, рекао је Давенпорт.

Амбасадори су обишли и брану „Ровни“ и акумулациона језера, која ће служити за регионално снабдевање пијаћом водом Ваљева, Лајковца, Уба, Мионице, Лазаревца и околних места.

„Импресионирана сам свиме што сам данас видела, а то је примена европских принципа кохезије и солидарности. Овде је на делу била брза реакција комплектне заједнице на проблеме са којима се суочила ваша држава. Дивим вам се и што сте имали снаге и способности да страшну катастрофу претворите у шансу и искористите је за стварање нових могућности“, рекла је амбасадорка Словачке Дагмар Репчикова.

„Мало је речи којима се размере катастрофе кроз коју је Ваљево прошло могу описати. Хвала Европској унији за сву досадашњу и будућу помоћ и подршку. То је период, након формирања нове српске Владе 2014. године, када ни Влада ни посланици, међу којима сам и ја био, нису спавали и сви смо били укључени у отклањање последица од поплава, са премијером Вучићем на челу“, рекао је градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић.