Европски Дан Сунца у Ваљеву

Почетак » Европски Дан Сунца у Ваљеву » Вести » Европски Дан Сунца у Ваљеву

 

У оквиру манифестације „European Solar days“, која се у целој Европи организује од 1-15.маја 2011. године, Dannone Solar заједно са градом Ваљевом данас је организовао манифестацију под називом „Европски Дан Сунца у Ваљеву“ која се одржала на платоу испред Центра за културу од 11-16 часова.
 
Манифестација „Дан Сунца“ је први пут организована у Аустрији 2002. године. Од 2008. године манифестација постаје „European Solar Days“ прихваћена од стране ЕУ. Ова манифестација, поред карактера прославе у част Сунца, која нам несебично дарује живот и енергију и све што поседујемо, има и широко изражен едукативни карактер. Она нам приближава начине коришћења соларне енергије, даје нам идеје како да је користимо, усмерава наше активно размишљање о заштити животне средине, штедњи енергије и односу према природи, као и младима за њихово образовање и рад у будућности.
 
У име града Ваљева, малишане из предшколских и школских установа поздравио је члан Градског већа, Александар Ранковић и рекао:
 
„У првих петнаест дана велики број људи широм Европе слави Сунце. Сунце нам даје живот, Сунце је радост и видим да сте ви својом маштом и креативношћу видели Сунце на различите начине.“ Он се захвалио компанији Dannone Solar која са градом Ваљевом организује овај данашњи празник и рекао да ће се бирати најлепша маска у категорији обданишта и најлепша маска у категорији основних школа, а Град Ваљево ће победника наградити комплетом књига.
 
Дружење са грађанима Ваљева испред Центра за културу трајало је до 16 часова где су они имали прилику да разгледају изложену соларну опрему и да чују предавање у 12 часова у Арт холу Центра за културу на теме: „Примена сунчеве енергије у Србији и свету“ и „Примена термалних соларних колектора“, а предавачи су били др Славиша Ђукановић и инж. Боба Којчиновић. Чланови Астрономске групе Друштва Истраживача „Владимир Мандић Манда“ из Ваљева  су учествовали на овој манифестацији и омогућили су гледање Сунца кроз телескоп.

 

Leave a Comment