Фестивал дуван чварака у Ваљеву

Почетак » Фестивал дуван чварака у Ваљеву » Актуелно » Фестивал дуван чварака у Ваљеву
plakat-duvan-2016-flatcvarci

Традиционална, привредно-туристичка манифестација Фестивал дуван чварака, једанаести по реду, одржаће се у недељу 9. октобра 2016. године, крај Колубаре, испред Центра за културу. Већ у седам сати ујутро предвиђено је потпаљивање оранија. Свечано отварање манифестације је тачно у подне, када почиње и пригодан забавни програм, а након 16.00 часова биће познати победници надметања.

Председник Организационог одбора и члан Градског већа  Андра Савчић, истакао је на данашњој конференцији за новинаре да се из године у годину повећава број учесника Фестивала дуван чварака и број излагача. Ове године пријавили су се и такмичари из Бања Луке, Словеније и Словачке.

„До сада је пријављено преко 50 екипа које ће се такмичити, а процењујемо да ће укупно бити више од 100 учесника.  Могућност да се пријаве, такмичари имају до понедељка, тако да очекујемо да ће тај број бити и већи. Фестивал има ревијални и такмичарски карактер, а у богатом музичком програму, поред осталих, учествоваће оркестар РТС-а и њихови гости изненађења“, рекао је председник Организационог одбора Андра Савчић.

Организатор Фестивала дуван чварака је Туристичка организација Ваљево, под покровитељством града Ваљева и уз помоћ бројних донатора и спонзора. „Велико је интересовање за учешће у овој манифестацији. Поред такмичара, у оквиру манифестације одржаће се и продајна изложба старих заната, садног материјала. Манифестација излази из локалних оквира и све више има оних који су заинтересовани да учествују“, рекла је Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљево.

Славан Баточанин, члан Организационог одбора рекао је на данашњој конференцији да се Град и ове године побринуо за то да обезбеди две тоне масти за такмичаре и да ће цена дуван чварака бити као и прошле године 1000 динара по килограму. „У програму ће учествовати пет културно-уметничких друштава, а из Лондона долази наш Ваљевац „Faith i Branko“који ће имати „Brexit Show“. О њима је BBC већ направио емисију, издали су CD за енглеско тржиште,  имали су турнеје по Европи, Аустралији. Они су изразили жељу да дођу у Ваљево и свирају на овој манифестацији“, рекао је Баточанин.

За ову манифесатцију град Ваљево је буџетом предвидео 725.000 динара.