Фестивал дуван чварака у Ваљеву

Почетак » Фестивал дуван чварака у Ваљеву » Вести » Фестивал дуван чварака у Ваљеву
„Фестивал дуван чварака“, седми по реду, одржаће се предстојећег викенда у Ваљеву, у суботу 13.октобра на платоу испред Центра за културу. Биће то прилика да се на једном месту окупе врхунски мајстори у припреми овог домаћег бренда из Ваљева и околине, али и из других градова. Надметање у припреми чварака почеће већ у 10.00 часова, а свечано отварање је тачно у подне. Организатори су на данашњој конференцији за новинаре најавили и пригодан пратећи забавни програм у коме ће учествовати тамбурашки оркестар из Сремске Митровице и културно-уметничка друштва из Ваљева „Абрашевић“ и „Ђердан“. Проглашење победника седмог Фестивала дуван чварака у Ваљеву је у 15.00 часова.
 
Најављујући предстојећу манифестацију, председник Организационог одбора Драган Јеремић рекао је да она има само један циљ, а то је да у Ваљево доведе што више људи из других градова. „По мом убеђењу ова манифестација би и требало да се убудуће развија у том правцу, да доведе што више људи из других градова. Ова манифестација промовише наш изворни бренд и зато је потребно да га проба и види што више људи који нису из овог краја. Искористићемо прилику да се на једном месту окупе сви они који имају производе карактеристичне за наш крај, а ту пре свега мислим и на људе који производе осим чварака, ракију и мед“, рекао је Јеремић и додао да је будућност у производњи органске хране и да ми треба да тежимо томе и промоцији таквих производа.
 
Град Ваљево је за ову прилику обезбедио 1000 килограма масноће, а чварци ће ове године, за разлику од предходних, бити достављени Народној кухињи. Најављен је и долазак кулинарских мајстора у припреми чварака из Срема, тако да ће сви посетиоци манифестације имати прилику да дегустирају и њихове производе упоређујући их са овдашњим.
 
„Обезедили смо 21 оранију, а интересовање је велико, тако да смо припремили и додатне уколико буде било потребно. У сваком случају сви су спремни за манифестацију, како сами месари, тако и они који то нису“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Славен Баточанин, организатор и један од првих иницијатора ове манифестације у Ваљеву.
 
У организацију Фестивала дуван чварака укључена је и Туристичка организација Ваљево. „Обезбедили смо учешће 57 излагача на овој манифестацији. Сви су се радо одазвали, а овај број још није коначан. Сматрали смо да ова манифестација не би требало да нарушава сам амбијент платоа Центра за културу, па ћемо госте дочекати по старом српском обичају са медом, ракијом, вином и погачом, а нећемо имати класичне тезге, већ беле павиљоне“, рекла је на данашњој конференцији за новинаре директорка ТО Ваљево Весна Матић.
 
  
 
 
 
 

Leave a Comment