Фестивал дуван чварака уз Џенана Лончаревића, Фејт и Бранка

Почетак » Фестивал дуван чварака уз Џенана Лончаревића, Фејт и Бранка » Актуелно » Фестивал дуван чварака уз Џенана Лончаревића, Фејт и Бранка

Фестивал дуван чварака, ове године 12. пут ће се одржати у Ваљеву, у недељу, 8. октобра. Почетак манифестације је у 11 часова на кеју реке Колубаре, најавили су на данашњој конфренцији за новинаре чланови Организационог одбора манифестације. За најбоље дуван чварке ће се такмичити 60 произвођача, од чега ће 35 учествовати у ревијалном делу, а 25 у такмичарском делу. Поред такмичења у прављењу дуван чварака, посетиоце очекује и богата понуда разних производа, јер је за сада пријављено 100 учесника на продајној изложби.

Госте ће од 14 часова забављати Џенан Лончаревић, а пре њега ће наступити Бранко и Фејт Ристић, ромско-енглески музички брачни пар, који има запажене наступе широм Европе. Ваљевско културно-уметничка друштва ће наступати током дана, а посетиоце очекује и ревијални рвачки меч између ваљевских рвача и гостију из словачког града Приевидзе.

Андра Савчић, председник Организационог одбора Фестивала дуван чварака је рекао да се очекује велика посећеност, око 50.000 гостију не само из Ваљева, већ из читаве Србије и иностранства.

„Ове године су обезбеђене и веће награде за најбоље произвођаче чварака и оне износе 35.000 динара за прво место, 25.000 за друго место и 15.000 за треће место. Град Ваљево је издвојио 1,2 милиона за ову манифетсацију, али с обзиром на то да се она већ позиционирала у Србији као један од значајанијих и посећенијих фестивала, очекујемо идуће године да буде издвојено више новца“, констатовао је Андра Савчић.

Славан Батоћанин, идејни творац Фестивала и краљ дуван чварака каже да ће квалитет овогодишњих дуван чварака бити значајно бољи, јер су се позиву да учествују на Фестивалу, одазвали врхунски месари.

„Ове године је мање људи у ревијалном делу програма, али врхунски месари гарантују одличан квалитет чварака“, закључио је Батоћанин.

Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљева каже да влада велико интересовање за продајну изложбу и да је цена закупа повољна и износи 500 динара по излагачу, док ће такмичари платити по 1000 динара за закуп места у ревијалном делу и 2000 динара за такмичарско место у прављењу чварака.

Проглашење победника је у 16.30 часова. Због безбедности посетлаца, пре свега деце, за саобраћај ће од 11 до 17 часова бити затворена Улица Вука Караџића, од Поште до моста преко реке Колубаре.