Фестивал дуван чварака

Почетак » Фестивал дуван чварака » Вести » Фестивал дуван чварака
На 10. Фестивалу дуван чварака, који је јуче одржан у Ваљеву, окупило се око 36.000 посетилаца, 48 такмичара и преко 90 излагача, речено је на данас одржаној конференцији за новинаре, на којој су резимирани утисци са манифестације.
 
Према процени организатора на јучерашњој Чваркијади је било око 36.000 посетилаца, а продато је између четри и пет тона меса и других месних прерађевина.
 
Поред бројних гостију Фестивала, који су дошли из целе Србије, манифестацију је обишао и Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник СПС-а и Александар Антић, министар рударства и енергетике. 
 

Председник Организационог одбора Драган Јеремић је нагласио да је ова манифестација достигла жељени ниво, да је привукла велики број гостију не само из Ваљева и околине, већ и из многих других градова Србије и да очекује да наредне године уместо једног траје два дана.

 
Пре десет година када је организован први Фестивал дуван чварака, било је само 11 учесника, око десетак излагача и неколико стотина посетилаца. Прошле године се тај број утростручио и било је 37 учесника и више од 10.000 посетилаца, што говори да је остварен рекордан број од почетка одржавања фестивала.
 
Славен Баточанин, идејни творац ове занимљиве и јединствене манифестације је нагласио да она у последње три године има масовно учешће а такође и масовну посету, захваљујући подршци Града, који је препознао значај ове народне манифестације.
 
У ревијалном делу програма, наступиле су „Звезде Пинка“, на челу са победником овог такмичења Иваном Куртићем, ваљевска културно-умтничка друштва, бубњари Бранка Поповића, хорић „Срцуленце“…
 
Набоље чварке, по оцени жирија, направио је Марко Стојић и екипа „Месопродукта“, друго место је заузела месара „Голубовић“, а треће место месара „Дубљевић“. Најбољи „веслач“ је Дејан Лепојевић, „најукуснији мајстор“ месара „Цветковић“, за највеселију екипу је проглашена екипа Етно села Лелић, најупорнији чваркољубац је СТР „Патак“, а најбољи почетници екипа Пивнице „Голос“. Жири су чинили професор Пољопривредног факултета у Земуну Душан Живковић, као председник и чланови Весна Котарац, професорка у Пољопривреној школи у Ваљево, Божидар Миодраговић, председник Удружења кувара из Бјеловара и др Радосав Вујић из Пољоприрвредне саветодавне и стручне службе.
 
У оквиру Фестивала организовано је и ревијално такмичење у обарању руке, на коме је победио Ваљевац Милан Веселић.
 
Организатори и овог Фестивала су Град Ваљево, Туристичка организација „Ваљево“ и Регионална привредна комора, уз идејног творца манифестације Славана Баточанина.
 
Пријатељи Фестивала дуван чварака су:

Ваљевска пивара, месаре„Трлић Уб, „Сточар“ Уб, „Јовановић“ Ваљево. 

 

 
 Фото: Ђорђе Ђоковић и Одсек за информисање и протокол
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

Leave a Comment