Фестивал дувана чварака овог викенда у Ваљеву

Почетак » Фестивал дувана чварака овог викенда у Ваљеву » Актуелно » Фестивал дувана чварака овог викенда у Ваљеву

Овог викенда је Ваљево било престоница добре хране, јер се у суботу и недељу одржава 14. Фестивал дуван чварака. Мноштво гостију не само из Ваљева, већ и из читаве Србије и околних земаља, преко 200 излагача и по 90 такмичара у оба такмичарска дана, посета министара спољних послова, рударства и енергетике Ивице Дачића и Александра Антића, који су са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и његовим сарадницима посетили фестивал, одличан културно-забавни програм са фолклорним ансамблима Ваљева, који су се опробали на такмичењу „Двојка фест“, концерти Данице Крстић и Радише Трајковића- Ђанија, популарни водитељи програма Јована Јеремић и Слободан Шаренац, део су богатог садржаја у два фестивалска дана у Ваљеву.

Првог дана Фестивала, у спремању „шодер“ чварака за најбоље су проглашени месара „Голубовић“, која је награђена са 35 хиљада динара, Пољопривредна школа Ваљево је за друго место награђена са 25 хиљада, а тим „Лепојевић“ је заузео треће место и освојио 15 хиљада динара.

Првог дана је манифестацију отворио заменик градоначелника Ваљева др Зоран Живковић.

“Дуван чварци односно шодер чварци крећу са дланова овдашњих домаћина и ја се искрено надам да ће далеко стићи и по свом квалитету и по порукама које шаљу. Дозволите ми да 14. Фестивал чварака у Ваљеву прогласим отвореним“, рекао је заменик градоначелника Ваљева др Зоран Живковић.

Одржано је прво такмичење у игрању народних кола, названо „Двојка фест“.

Други дан фестивала је био посвећен „дуван“ чварцима. Директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић је отворила програм и пожелела добродошлицу свим гостима Ваљева.

„Данас ће одмерити снаге 93 ораније, које су се пријавиле да учествују у овој манифестацији и преко 200 излагача. Потрудили смо се да дочекамо наше госте из Републике Српске, из Бјељине из Београда. Овде је „Србија воз“, који већ два дана саобраћа посебном линијом од Београда до Ваљева. Уживајте данас у нашем граду“, рекла је Ана Марковић.

У великој конкуренцији за најбоље у припремању „дуван“ чварака проглашена је екипа ЈКП „Видрак“, друга је Пољопривредна школа Ваљево, а трећа месара „Бифтек“. За најискуснијег мајстора је проглашен Спасоје Цветковић, набољи почетник је газдинство „Пајић“, најбољи веслач је Дејан Лепојевић, највеселији оранијаши су „Фолклораши“, а најупорнији чваркољубац је Марко Стојић из „Месопродукта“.

„Чини ми се да је ово већ постао тренд, а то је добро, да имамо доста привредно-туристичких манифестација, које окупљају велики број људи. То мора допринети да догађаји који могу да привуку не само грађане Србије, већ и из иностранства и да не само Гуча и Егзит, већ сваки већи град имају нешто специфично. Зато поздрављам одржавање овакве манифестације и мислим да то треба да се негује и даље“, рекао је Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, који је данас боравио у Ваљеву са својим колегом, министром рударства и енергетике Александром Антићем.

Организатор овогодишње „Чваркијаде“ је Туристичка организација Ваљева, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку „Крушика“, „Ваљевске пиваре“ и „Босиса“.