Финалне активности пројектa „Иновативне иницијативе за инклузију“

Почетак » Финалне активности пројектa „Иновативне иницијативе за инклузију“ » Актуелно » Финалне активности пројектa „Иновативне иницијативе за инклузију“

Протеклог викенда у Ваљеву  одржане су мотивационе радионице за кандидате за радну праксу у оквиру пројекта „Иновативне иницијативе за инклузију”. Обука је једна од активности пројекта који град Ваљево реализује у сарадњи са партнерском организацијом Центар за интеграцију Рома Ваљево. Пројекат је део Програма који финансира Европска унија из средстава ИПА 2016, Подршка ЕУ инклузија Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома, који спроводи Стална конференција градова и општина. Пројекат се спроводи на територији града Ваљева 15 месеци, а у току су финалне активности.
Примарни циљ је побољшање положаја Рома и њихово активно укључивање на тржиште рада и у друштвену заједницу.Радионице је похађало 30 кандидата који су изабрани на основу јавног позива за младе Роме за плаћену радну праксу у приватним и јавним предузећима.
Теме су биле: законодавни оквир у области рада и запошљавања, тржиште рада, каријерно информисање и саветовање, мере активне политике запошљавања (обуке за тржиште рада, активно тражење посла итд), субвенције за запошљавање незапослених лица, припрема CV – a и пријаве за посао, пословна комуникација и бонтон, вербална и невербална комуникација, припреме за разговор за посао, увођење у стручну праксу и посао.Претходно је спроведен Јавни позив за младе Роме за плаћену радну праксу у предузећима, установама и институцијама, на који се пријавило скоро 40 младих људи, као и Јавни позив за компаније и институције које су биле заинтересоване да млади Роми обаве радну праксу код њих, на који се пријавило девет предузећа и институција. Завршена је прва фаза селекције кандидата, а након мотивационих радионица и интервјуа са представницима предузећа, биће изабрано њих 10 који ће обавити двомесечну плаћену радну праксу у пријављеним предузећима и установама. Предвиђена старосна структура по јавном позиву је од 15 до 35 година, а највише пријављених је између 18 и 30 година. Њих 90 одсто има завршену средњу школу, а има и пријављених студената који праксом желе да допуне своје знање како би „сутра“ олакшали пут до запослења.Љиљана Крстић из Центра за интеграцију Рома Ваљево, фацилитатор запошљавања, односно посредник између ромске заједнице, предузећа и институција, каже да идеја овог пројекта и јесте разбијање предсрасуда: да ромска заједница покаже да има младе, образоване и способне људе, који желе да раде. „Овај пројекат представља велику шансу за те младе људе, поготово за оне који немају радно искуство. Пружена им је прилика да два месеца обављаjу радну праксу у неком предузећу, приватном или јавном, да за то време покажу да су вредни и мотивисани и постоји велика вероватноћа да их послодавац задржи или касније ангажује, aли свакако они постају богатији за ново радно искуство. Пријатно смо изненађени одзивом приватних предузећа. У питању су стварно угледне фирме, а имамо и три јавне институције.“Идеја је да се кроз радне праксе у предузећима стекне радно искуство и вештине како би се повећале могућности за запошљавањем. Послодавци добијају практиканта на два месеца кога обучава ментор и након тога имају обученог и спремног радника кога могу да приме у радни однос и који је већ спреман за рад.

Пројектни тим „Иновативне иницијативе за инклузију“