Француска амбасадорка и делегација Федерације старих ратника у Ваљеву

Почетак » Француска амбасадорка и делегација Федерације старих ратника у Ваљеву » Актуелно » Француска амбасадорка и делегација Федерације старих ратника у Ваљеву
dsc_0662dsc_0686dsc_0688dsc_0691dsc_0699dsc_0702dsc_0711dsc_0713dsc_0725dsc_0741dsc_0742dsc_0753dsc_0766dsc_0778dsc_0779naslovna

Француска амбасадорка у Београду Њ.Е. Кристин Моро и представници француске Федерације „Андре Мажино“, на челу са председником Федерације, генералом Анријем Лакајем, боравили су данас у Ваљеву. Након посете родној кући војводе Живојина Мишића у Струганику, госте из Француске је примио градоначелник Слободан Гвозденовић са сарадницима.

Градоначелник је истакао да се данас причало о догађајима из Првог светског рата, савезништву српске и француске војске, славној Колубарској бици и помоћи француских савезника.

„Веома је значајно да своју славну прошлост добро научимо и истакнемо онда када је то потребно, јер народ који не познаје своју историју и прошлост, нема своју будућност. Захвални смо за све оно што је Француска учинила за српске ђаке, након преласка српске војске преко Албаније. Захвални смо за њихово школовање, јер су многи од тих ђака били истакнути културни и просветни радници, професори Београдског универзитета. Утицај француске школе и те како се осећао на Београдском универзитету, а осећа се и сада. Захвални смо за помоћ француске армије при пробијању Солунског фронта, за брзи повратака српске војске у отаџбину, за све оно што је генерал Франше д’Епере учинио за српску војску и своју захвалност смо скромно изразили једним великим спомеником у Београду, на коме пише „Ми волимо Француску онако како је она волела нас“. Француска је била наш савезник и у Другом светском рату и један харизматични вођа француског Покрета отпора, генерал Шарл де Гол високо је ценио напоре српског сељака и српског народа у борби против фашизма. То је био један од највећих политичара свога доба и свакако значајан председник Пете републике. Хвала на позиву за 14. јануара 2017. године, када ће ђаци Ваљевске гимназије отићи у Француску и такмичити се у знању о Првом и Другом светском рату“. закључио је градоначелник Ваљева.

Амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро се захвалила на дочеку у Ваљеву и за речи пријатељства.

„Значај сарадње Ваљева и Француске је важан и постоји део који је везан за историјске догађаје. Ту је сарадња са Ваљевском гимназијом, где сарађујемо у двојезичним одељењима. Ја сам данас у пратњи делегације француске федерације старих ратника „Андре Мажино“, којом председава адмирал Лакај“, рекла је амбасадорка Француске.

Генерал Анри Лакај је истакао да је сарадња корисна и веома значајна, а томе сведочи чињеница да је ову делегацију јуче примио председник Републике Србије Томислав Николић, који их је охрабрио за њихове активности.

„Ми желимо да наставимо оно што су наши стари радили. То је да фаворизујемо учење кроз путовања, како бисмо постигли оно што су наши стари постигли у градићу Жозијеу, образујући младе. Желимо да покажемо једном одељењу Ваљевске гимназије обележавање догађаја из Првог светског рата у Грчкој и то у Солуну и у Поликастру, где су се одвијали значајни догађаји“, рекао је генерал Лакај.

Директор Ваљевске гимназије Војислав Андрић је предложио, а градоначелник Ваљева се одмах сагласио да Ваљево сваке године награђује своје најбоље ученике организовањем путовања на Крф и Зејтинлик, јер ће то бити најбољи допринос неговању традиције наших ратника из Првог светског рата.

„У име Ваљевске гимназије, захваљујем се амбасадорки Француске гђи Моро и адмиралу Лакају за ову изванредну посету и за оно што чине за образовање младих људи у нашем граду. Ми ћемо данас бити домаћини делегацији Фондације „Мажино“, а сутра 30 ученика и професора Ваљевске гимназије путује у Солун на обележавање херојских догађаја из Великог рата, у организацији ове Фондације. Захвални смо за ова путовања и на успостављању сарадње са једном од француских школа, у којој су се од 1916. до 1918. године школовала српска деца у Француској“, истакао је директор Ваљевске гимназије.

Гости из Француске су данас обишли Ваљевску гимназији и обишли одељења у коме се учи на француском језику.