Француска амбасадорка у посети Ваљеву

Почетак » Француска амбасадорка у посети Ваљеву » Вести » Француска амбасадорка у посети Ваљеву
Њ.Е. амбасадорка Француске Кристин Моро посетила је Ваљево где је на пријему код градоначелника Станка Терзића и заменика градоначелника Жарка Ковача разговарала о привредним потенцијалима града Ваљева, као и о култури и образовању. Овом приликом градоначелник Станко Терзић је оценио да има неке симболике у овој посети јер амбасадор једне од најлепших земаља на свету долази у један од најлепших градова у Србији. „Посета амбасадорке Француске нашем граду представља један контунуитет посета страних амбасадора Ваљеву. У неколико последњих месеци Ваљево су посетили амбасадор Велике Британије Денис Киф, амбасадор САД Мајкл Кирби, био је и амбасадор Холандије,  што говори о заједничким везама нашег града и Републике Србије са представницима великих светских земаља. Осим тога, има и других важних веза између Ваљева и Француске, то су амбасадори наше земље у Француској Љуба Поповић који већ годинама живи и ствара у Француској, као и Слободан Јевтић Пулика. Друга додирна тачка нашег града и Француске је билингвално одељење у Ваљевској гимназији где се изводи настава на француском језику, тако да је деци омогућено да кроз школовање добро науче француски језик, а ми смо захвални амбасади Француске и Институту Француске који су помогли реализацију ових пројеката“, рекао је на конференцији за новинаре градоначелник Станко Терзић изражавајући уверење да ће ова посета допринети даљем развоју сарадње нашег града са амбасадом Француске и градовима у Француској.
 
Амбасадорка Француске овом приликом изразила је захвалност градоначелнику на гостопримству, као и медијима у Ваљеву који су заинтересовани за њену посету Ваљеву, а самим тим и за односе између две земље. „За данашњу посету припремљен је разнолик програм који вам говори о томе колико је разнолика наша сарадња, сарадња између Ваљева и Француске. Имамо добру сарадњу  у домену просвете, што се тиче Ваљевске гимназије и двојезичног одељења као и Истраживачке станице Петница. Сарадња у области образовања је веома важна, како за садашњост земље тако и за њену будућност, тако да се веома радујемо што је сарадња у овој области добра. Такође је веома важно што ова моја посета представља континуитет, јер је бивши амбасадор Француске  већ неколико пута долазио у Ваљево. Ово је моја прва посета, а надам се да ће их убудуће бити још“, оценила је овом приликом у Ваљеву амбасадорка Француске Кристин Моро.
 
Она је током целодневне посете Ваљеву обишла Модерну галерију, Народни музеј, Ваљевску гимназију где је разговарала са ученицима двојезичног одељења који похађају наставу на француском језику, као и Истраживачку станицу Петница где је одржала предавање о климатских променама.
 
 

Leave a Comment