Функционисање града ниједног тренутка није било угрожено

Почетак » Функционисање града ниједног тренутка није било угрожено » Вести » Функционисање града ниједног тренутка није било угрожено
 
Чишћење града Ваљева од снега се спроводи у складу са могућностима и најважније је да функционисање града ниједног тренутка није било угрожено“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.
 
На примедбе грађана о квалитету чишћења улица, он је одговорио да је Закон о јавним набавкама јасан и да је извођач радова на зимском одржавању путева и улица изабран у јуну месецу. На том тендеру се једино јавила фирма „Инграпомни“. Нагласио је да се не плаћа паушално чишћење снега, већ по учинку и да су цене јасно дефинисане тендером.
 
„Наше цене су ниже него у другим градовима у Србији. То је коментар на оне опаске о „овлашћеним„ извођачима у нашем граду. Изгледа да сваки посао који добије нека фирма у Ваљеву, та фирма је „овлашћена“. Долази до разних политичких злоупотреба. У снегу и у сличним, оваквим ситуацијама нема места политици. Апелујем на политичке странке да не користе ову ситуацију да ушићаре неки политички поен. Закон о јавним набавкама је јасан, а да бисмо увели додатне извођаче у посао, морао би Град да прогласи ванредну ситуацију.“
 
Он је рекао да је анализом на терену утврђено да постоје још само три машине у два предузећа, које могу да обављају ове послове. Посебно је питање, истакао је Јеремић, колико новца би требало издвојити за чишћење снега. Да ли су грађани спремни да се издвоје десетине милиона да би се снег потпуно изнео из града, у пар дана колико трају падавине, па да остане много мање новца за асфалтирање путева и улица, запитао се Јеремић и додао:
 
„Ми смо се одлучили да што мање новца потрошимо, а да имамо што оптималније резултате. Све улице у граду су проходне. Висинске зоне града су проходне. Ноћас сам дао налог да се поново очисте Попарски пут и Марка Краљевића. Главне улице у граду су очишћене. Проблем је ко чисти тротоаре. То не чисте ни „Видрак“ ни „Инграпомни“. Од Комуналне инспекције ћемо захтевати да се боље контролише како се чиси снег испред кућа и локала и да се снег не враћа на коловоз. Ми можемо да дамо и 50 милиона и динара и да купимо савремене машине. Али снег ће бити и спасти и са 10 милиона динара можемо да одржимо проходност улица и путева. Извођач радова није идеалан. На селу раде четири машине, а у граду три машине, трактор и скип“, каже Јеремић.
 
„Најважније је да град Ваљево нормално функционише, за разлику од градова у Србији где ништа не функционише, где су уведене ванредне ситуације. Да је било опасности да Ваљево буде блокирано, инсиситирао бих да се уведе ванредна ситуација. На жалост, службе чија је основна делатност да спашавају грађане, траже да ми очистимо снег.“
 
Јеремић је рекао да Град не плаћа дежурство и да извођач радова своје машине држи на градилиштима, па то изискује време да се оне пребаце у Ваљево. Он је нагласио да се извођачу не плаћа ни динар више од онога што је урађено. „Да плаћамо дежурства, прозивали би нас што камиони стоје, а плаћа им се. А пошто не плаћамо дежурства, они могу да држе своје машине где год хоће. Апелујем на грађане да имају мало више стрпљења и разумевања. Извињавам се свим грађанима ако су имали непријатности. Ми смо сиромашан град и гледамо да за новац који имамо, прођемо што повољније“, закључио је Јеремић.
 
Он је истакао да је неопходно да се ЈКП „Видрак“ оспособи да интервенише у оваквим ситуацијама.
Директор ЈКП „Видрак“ Ваљево Ђорђе Милановић је саопштио да су радници овог комуналног предузећа ноћас у центру Ваљева, уз помоћ запослених и механизације „Водовода“ утоварили снег и односили га ван Ваљева, како би се што боље рашчистиле раскрснице.
 
„Чишћење је трајало од 22.00 до 6.00 часова јутрос. Чишћена је Пантићева, Карађорђева и Кнеза Милоша, очишћен је плато испред новог Храма због данашњег Бадњег дана. Настављамо и данас чишћење града. Морам да нагласим да смо ангажовали наше раднике да додатно раде, иако имају најниже плате у Србији и немамо могућност да им платимо прековремени рад и дежурства за време празника. Захваљујем се радницима „Видрака“ и „Водовода“, који су уложили напор да поред додатног посла, у ноћним сатима чисте градске улице“, рекао је Милановић.
 
 

Leave a Comment