Гимназијалци из Данске у Ваљеву

Почетак » Гимназијалци из Данске у Ваљеву » Вести » Гимназијалци из Данске у Ваљеву
Ваљевски гимназијалци ових дана домаћини су вршњацима из Гимназије Roskilde Katedralskole из града Roskilde у Данској. Ученици из Дансе боравиће у Ваљеву до петка 19. марта. Програмом посете, која је реализована у оквиру сарадње две школе, поред осталог предвиђено је да гимназијалци из Данске посете Модерну галерију, Народни музеј, Истраживачку станицу Петница, стару градску чаршију Тешњар, да присуствују часовима у Ваљевској гимназији, друже се и боље упознају своје вршњаке из Ваљева.
Данас, другог дана њихове посете, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић приредио је за њих пријем у Градској кући.
 
Градоначелник Јаковљевић пожелео је добродошлицу гостима из Данске истичући да је ово град чија су врата отворена за све добронамерне људе из пријатељских земаља. „Ваљево је у предходном периоду угостило бројне високе званичнике из земаља Европске уније. Успостављамо добре контакте на свим нивоима и пружамо подршку нашим школама у њиховим напорима да се границе избришу у размени добрих идеја,а прави позитиван пример за то даје Ваљевска гимназија“, рекао је градоначелник.
 
Изражавајући задовољство што имају прилику да бораве у Ваљеву по лепом сунчаном дану, гости из Данске су рекли да у поређењу са њиховим градом, Ваљево одише романтиком и да је то први њихов утисак на самом почетку посете. Оценили су да је ово прилика да се ученици боље упознају, да виде градове овог дела Европе, да науче више о културним и историјским знаменитостима, а то је и најважнији циљ посете. Сарадња између две школе ће се наставити узвратном посетом ваљевских гимназијалаца Данској у новембру ове године.

Leave a Comment