Гимназијалци из Ваљева добили награду у Француској: Без солунаца не би било ни нас

Почетак » Гимназијалци из Ваљева добили награду у Француској: Без солунаца не би било ни нас » Актуелно » Гимназијалци из Ваљева добили награду у Француској: Без солунаца не би било ни нас
12 Valjevci (1)_620x012 Valjevci (2)12 Valjevci (3)

Признање на тему о Првом светском рату добили Ана Симунић и Вељко Ускоковић. Организатор манифестације је Француско удружење старих ратника

Ученици Ваљевске гимназије Ања Симунић и Вељко Ускоковић награђени су у Француској за најбоље радове на тему о Првом светском рату, а признање им је уручено протеклог викенда на великој свечаности у Градској кући Париза.

То ће нас још више подстаћи да наставимо да се интересујемо за историју нашег народа и везе између Србије и Француске – кажу за “Новости” једним гласом Ања и Вељко.

Организатор читаве манифестације било је француско Национално удружење старих ратника “Андре Мажино”, које негује успомену на Први светски рат, а на чијем челу је адмирал Анри Лакај, чији су отац и ујак учествовали у пробоју Солунског фронта и који гаји посебно поштовање према српског народу.

Удружење сваке године организује студијска путовања ђака на историјска места и годишњу манифестацију на којој се, после тога, награђују најбољи радови, писани на француском језику, с утисцима о посећеним светилиштима. Ове године, поред 15 француских школа, учествовали су и ђаци из Ваљевске гимназије.

– Ово је прилика да оснажимо пријатељство наша два народа ковано у ратним данима – истакао је адмирал Лакај за “Новости”.

Анри Лакај је посетио Србију поводом стогодишњице Колубарске битке и том приликом обишао Ваљевску гимназију, где су му ђаци приредили програм на француском језику. Тако је све почело. Удружење којем председава организовало је после тога путовање наших ђака на Српско војничко гробље на Зејтинлику у Солуну.

– Потресно је колико је људи погинуло. Написала сам да сам поносна на свој народ и на претке који су заслужни за то што ми данас можемо да живимо – каже Ања, ученица треће године средње школе, која похађа двојезични смер, па историју изучава на француском језику.

Вељко Ускоковић и Ања Симунић

12 Valjevci (3)

И Вељко, ученик друге године, који француски језик учи од 5. разреда, такође је писао у славу погинулих српских војника, изражавајући дивљење према ономе што су учинили.

– Свакако ћу наставити да учим француски још више, кад видим како су нас примили у Паризу – каже овај ваљевски гимназијалац, док Ања додаје да се већ определила за студије француског језика. Ученици Ваљевске гимназије Ања Симунић и Вељко Ускоковић награђени су у Француској за најбоље радове на тему о Првом светском рату, а признање им је уручено протеклог викенда на великој свечаности у Градској кући Париза.

ВАЉЕВСКА БОЛНИЦА

– ИМАМО намеру да ове године отворимо сталну поставку Ваљевске болнице, посвећену страдању војника током Колубарске битке. Ова посета је права прилика да још више продубимо везе с нашим француским савезницима из Првог светског рата – каже градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, који је предводио делегацију у Паризу.

Адмирал Лакај са супругом и награђеним гимназијалцима

12 Valjevci (2)

ГОСТОПРИМСТВО ДОМАЋИНА

У нашој делегацији, осим ученика, били су и градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, директор Ваљевске гимназије Војислав Андрић, наставница француског језика Биљана Маринковић и Снежана Урошевић, која предаје историју. Домаћини су им током четвородневног боравка, који је завршен 16. јануара, омогућили и званични обилазак низа знаменитости, међу којима је и Војно-меморијални центар “Инвалиди” где је сахрањен Наполеон, а учествовали су и на церемонији оживљавања Вечне ватре на Спомен-плочи незнаном јунаку испод Тријумфалне капије.

Вечерње новости