Година у знаку велике српске поетесе Десанке Максимовић

Почетак » Година у знаку велике српске поетесе Десанке Максимовић » Вести » Година у знаку велике српске поетесе Десанке Максимовић
Година у којој се навршавају две деценије од упокојења велике српске поетесе Десанке Максимовић биће у знаку њеног дела и велике културне заоставштине генерацијама које су одрастале уз њену поезују, али и генерацијама које тек долазе.
 
Помен великој српској поетеси биће одржан у понедељак 11. фебруара 2013.године у њеној родној Бранковини у 11.00 часова.
 
„Ми у Ваљеву смо имали ту привилегију да кажемо да је Десанка била наша, а о томе колики је био њен значај и утицај на српску поезију не треба уопште ни говорити. Град Ваљево Десанку Максимовић није заборавио и пред собом има задатак да у наредним годинама учини све да још више промовише њено дело и да помогне установама културе и свим другима који у Граду раде на промоцији њеног дела. Град Ваљево је и суоснивач и Задужбине „Десанка Максимовић“ и ми желимо да се још више на простору целе Републике ради на подизању значаја дела Десанке Максимовић и зато желимо да позовемо све суграђане да се у понедељак у Бранковини придруже свим истакнутим јавним личностима који ће бити на помену“, рекла је Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове града Ваљева на данашњој конференцији за новинаре.
 
„16. маја ове године биће обележна 115-тогодишњица од рођења Десанке Максимовић, а у априлу месецу се навршава 20 година од оснивања Задужбине Десанке Максимовић. Народна библиотека Србије као оснивач Задужбине „Десанка Максимовић“ и управни одбор Задужбине, донели су одлуку, коју је подржала Влада Републике Србије да се ова година прогласи годином Десанке Максимовић и у то име ће бити издата маркица са ликом Десанке и сребрња или златник такође са њеним ликом. Град Ваљево је определио буџетска средства у овој години за обележавање овог значајног датума. У понедељак у Бранковини помен ће одржати епископи Милутин и Лаврентије, предвиђен је и пригодан културно-уметнички програм, рецитовање поезије велике поетесе,  очекују се и званичници из Београда, песници, добитници Награде Десанке Максимовић, ђаци. У Десанкиној школи песникиња Радмила Лазић, добитиница Награде Десанке Максимовић говориће о њеном односу према песничком делу “,рекла је Зорица Милинковић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ на данашњој конференцији најављујући бројне културне догађаје који ће ове године бити у знаку велике српске песникиње.
 
У петак 8. фебруара у Београду ће у Народној библиотеци Србије бити одржана конференција за новинаре посвећена обележавању 20 година од упокојења велике поетесе и том приликом ће породица Десанке Максимовић предати велики легат Задужбини „Десанка Максимовић“. Легат броји стотине страница докумената из живота и рада велике песникиње. Овом приликом предвиђено је и да се потпише уговор како би Народна библиотека Србије дигитализовала грађу, направила спомен собу посвећену Десанки Максимовић. Драгоцено је то што ће дигитализована грађа бити доступна у  електронској форми свима онима који желе да проучавају дело велике посникиње.
 
У понедељак 11. фебруара 2013. године, у 19.00 часова у свечаној сали Ваљевске гимназије, Десанки у част биће одржано песничко вече на коме ће учествовати  награђене песникиње Радмила Лазић, Мирјана Стефановић  и Ваљевка Даница Вукићевић.
 
Матица српска 12. фебруара организује велику свечаност поводом овог значајног датума. Том приликом биће представљена целокупна дела велике поетесе, капитално издање, јер се до сада никада није догодило у српској издавачкој делатности да свих десет томова буду обједињени.
Ваљевска Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“  20. фебруара организује такође културни догађај посвећен Десанки када ће Рада Ђуричин казивати монодраму Драгомира Брајковића „Опоруке Десанке Максимовић“, а потом, 26. фебруара у ваљевској библиотеци ће гостовати песник Томислав Миловановић. 16. маја у Бранковини бити уприличено обележавање 20 година од доделе песничке Награде и том приликом ће град Ваљево, ваљевска библиотека и Задужбина поново организвати песничко вече посвећено Десанки на коме ће учествовати добитници Десанкине награде.
 
У октобру месецу биће одржано традиционална манифестација „Десанкино михољско лето“ која ће бити посвећена Десанкиној поезији за децу и на којој ће учествовати основци и средњошколци школа које носе њено име.  

Leave a Comment