Годину дана након поплава

Почетак » Годину дана након поплава » Вести » Годину дана након поплава
Заменик градоначелника Жарко Ковач и члан Градског већа Никола Радојичић  одржали су конференцију за новинаре поводом годишњице од мајских поплава. На конференцији је било речи о санацији штете након поплава у протеклих годину дана, о динамици радова који су финансирани из републичког буџета, буџета града Ваљева и кроз донаторске пројекте. 
 
Штета која је причињена поплавама и клизиштима процењена је на 1.129.000.000 динара, рекао је заменик градоначелника Жарко Ковач.“  У првим данима, док је трајала ванредна ситуација након поплаве обављени су најургентнији радови као што је хитна санација корита Колубаре и саобраћајница. Поднето је преко 3000 пријава за санацију штете. Што се тиче стамбених објеката, пријављене су 52 куће, од тога 16 захтева је одбијено јер нису испуњавали услове, 10 је добило новчану надокнаду, а одређено је да се гради 26 објеката. Од 26 објеката до сада је изграђено 24, а два су у завршној фази изградње. Предати су захтеви за санацију 272 објекта и у зависности од степена оштећења, они су добили новчану помоћ. За санацију инфраструктуре у прошлој години укупно су утрошена 132 милиона динара, од тога из републичког буџета рефундирана су 53 милиона динара. 45 милиона је утрошено за санацију некатегорисаних и сеоских путева који су били оштећени клизиштима и одронима, на прочишћавање канала мањих водотокова око 4 милиона, на санацију клизишта око 13 милиона, на санацију мостова око 17 милиона. Постоји могућност да из републичког буџета буде рефундирано још 79 милиона колико је утрошено за санацију инфраструктуре, што ће бити веома значајно.
 
Доста послова обавља се на санацији оштећеног корита реке Колубаре. Радове изводи предузеће „Јединство“ и предузеће „Ерозија“ на основу уговора са ЈП „Србија воде“ (донација Јапанске Владе од 115 милиона динара) и то левом обалом реке у дужини од 1175 метара. Пројекат санације корита реке Колубаре  који се припрема и за који „Србија воде“ конкуришу крајем овог месеца вредан је 340 милиона динара.
 
Министарство за грађевину и саобраћај било је задужено за државне путеве, јер било је оштећења на магистралним и регионалним путевима. Нека оштећења су отклоњена као што је пут од Лознице ка Ваљеву код Казнено поправног завода, а она која нису санирана у плану су да буду завршена у наредном периоду. Оштећење железничке пруге је санирано пре два месеца и успостављен је режим саобраћаја. 
 
Један од приоритета у наредном периоду биће санација моста у Веселиновићима, јер су грађани потпуно одсечени од света. Уз то, велики проблем су и клизишта која су подељена у три категорије: клизишта која угрожавају стамбене објекте, клизишта која угрожавају инфраструктуру и клизишта која су на пољопривредном земљишту. Осим седам милиона колико је издвојено за клизишта до сада, морају се наћи допунска средства за ове послове, јер на подручју града евидентирано је око 200 клизишта. Изводе се радови на санацији клизишта између Златиборске улице и Краљевића Марка. Постоји клизиште које је озбиљно између Златиборске и Његошеве, на Петом пуку преко пута касарне-улице које гравитирају Улици Војводе Мишића, као и клизиште код Суве чесме. У наредном периоду морамо посветити посебну пажњу мостовима и клизиштима“, рекао је  између осталог заменик градоначелника Жарко Ковач.
 
Члан Градског већа Никола Радојичић захвалио се овом приликом свим донаторима који су финансирали изградњу стамбених објеката и који су помогли пољопривредницима. „Неки од донатора су били Каритас, Делта фондација, општина Кула, Велење, донатор из Аустрије, Ротари клуб. Помогнуто је 127 пољопривредника кроз донацију у вештачком ђубриву, нафтне деривате и семенски кукуруз. Од тада до данас целокупан посао на помоћи пољопривредницима је био кроз донације, а најзначајнија донација је била преко Европске уније коју је спроводио ФАО преко Уједињених нација, као и преко Фондације „Ане и Владе Дивац“ и Делта фондације. 759 корисника је добило помоћ преко ФАО фондације као што је помоћ у семенском материјалу, пластеницима, опреми и стоци. Преко Фондације „Ане и Владе Дивац“ 29 корисника је добило помоћ и укупна њихова донација је била око 76.000 евра. Донета је Уредба Владе Србије о државној помоћи у области привреде и 46 привредних субјеката се пријавило на овај програм државне обнове и од тога 21 предмет је решен. Износ средстава је био од 240.000 до 600.000 динара.Уредба Владе за помоћ у привреди је донета, а Уредба Владе за помоћ у пољопривреди још није донета“, рекао је Никола Радојичић на данашњој конференцији за новинаре.
 
Детаљан извештај о санацији штете након поплава биће припремљен и презентован на следећој седници Скупштине града, рекао је заменик градоначелника Жарко Ковач.
 
 
 
 
 

Leave a Comment