Годишњица погибије храброг пилота

Почетак » Годишњица погибије храброг пилота » Вести » Годишњица погибије храброг пилота
Град Ваљево је обележио 16-ту годишњицу погибије пилота пуковника Миленка Павловића током НАТО бомбардовања 1999. године. Церемонију је започео дечји хор Хаџи Рувим под диригентском палицом Вање Драгојловић  који је певао химну Републике Србије. Помен у част пилота Миленка Паловића, у име владике Милутина, служио је протосинђел Силуан са свештенством Епархије ваљевске. Венце и цвеће на спомен обележје положили су: породица пилота Павловића, представници Министарства одбране, 204. ваздухопловне бригаде, Полицијске управе Ваљево, града Ваљева, општине Осечина, ХК „Крушик“ и борачких удружења. 
 
У име града Ваљева присутнима се обратио помоћник градоначелника Милорад Илић. „Тих дана, пролећа 1999. године Ваљево је било изложено јакој НАТО агресији. У преко 32 напада на Ваљево, пало је 215 разорних граната на фабрику Крушик и на сам град Ваљево. Посебно тешки били су дани крајем априла и почетком маја месеца 1999.године. Ваљево је погодио земљотрес 30. априла, а већ 2. маја НАТО је немилосрдно са 51 пројектилом бомбардовао град Ваљево, већина пројектила је пала на Крушик и на раднички колонију која се налази у напосредној близини. Први напади у току дана почели су 4. маја када се око поднева изнад града Ваљева одвијала  неравноправна ваздушна борба у којој је погинуо херој пилот Миленко Павловић. Храбри пилот, рођен у нашем крају у Горњем Црњиљеву, бранио је фабрику Крушик и град Ваљево. Већина грађана Ваљева и поред ваздушне опасности, пратила је ту неравноправну ваздушну борбу и били смо сведоци погибије пуковника Миленка Павловића. Дугујемо велику захвалност пилоту Павловићу као и свим другим пилотима који су дали живот у одбрани земље, захвалност ратном ваздухопловству и против ваздушној одрани, захвалност Дринској дивизији, који су бранили те ратне 1999. године, град Ваљево“, рекао је у обраћању помоћник градоначелника Милорад Илић.
 
Пуковник Драган Миленковић говорио је овом приликом у име 204. ваздухопловне бригаде и сабораца Миленка Павловића. „Окупили смо у се у славу и част пилота Павловића који је 4. маја 1999. године жртвовао свој живот на небу изнад Ваљева у борби са надмоћнијим и бројнијим непријатељем. Тог дана одиграла се последња битка нашег храброг пилота. Из године у годину град Ваљево, општина Осечина и 204. ваздухопловна бригада негују успомене на његов херојски чин. Упркос годинама које пролазе, осећај поноса и савести о значају подвига пуковника Павловића су све већи. Миленко је своју дечачку љубав према небеским висинама, Миленко је почео да остварује школовањем у ваздухопловној војној Гимназији у Мостару, а свој летачки сан је остварио завршетком Ваздухопловне војне академије у Задру. Одрастао је у честитој породици, јаког духа, пуковник Павловић је своју енергију усмерио у изградњу изузетних карактерних особина истинољубивост, озбиљност, праведност и храброст. Волео је своју породицу, пилотски позив, свој родни крај и своју земљу. Добио је бројна признања и одликовања. За време НАТО бомбардовања пуковник Павловић је испољио велику храброст као командант 204. Ловачко авијацијског пука. Својим командовањем и појавом уливао је поверење свима.Полетео је авионом МИГ 29 4. маја, у сусрет бројним НАТО авионима. Храбро се борио бранећи Србију и небо изнад Ваљева. Храбро и одважно ушао је у ред српских јунака. Почива на гробљу Бежанијска коса у Београду. Успемену на његов лик и дело са поносом чува породица Павловић, грађани Ваљева, Осечине, његови саборци 204. ваздухопловне бригаде, као и сав српски народ“, рекао је овом приликом у Ваљеву пуковник Драган Миленковић.
 
У церемонији обележавања годишњице погибије пилота пуковника Миленка Павловића, на спомен обележју у Ваљеву, поред дечјег хора „Хаџи Рувим“, учествовали су и ученици Музичке школе „Живорад Грбић“, ученици Ваљевске гимназије и глумац Драган Лукић који је извео монолог из представе „Мишићи“. Венце и цвеће породица и делегације положили су и на спомен обележју у Бујачићу.
  
Миленко Павловић, пилот-пуковник, погинуо је  изнад Ваљева, супротстављајући се формацији од 16 авиона НАТО-а. Начин на који је пуковник Миленко Павловић жртвовао свој живот изнад родног краја, спасавајући не само живот свог младог колеге, већ и част свог народа и војске, пример су херојства нашег доба, који не смемо заборавити.
 

Leave a Comment