Гости Ваљева на пријему код градоначелника

Почетак » Гости Ваљева на пријему код градоначелника » Вести » Гости Ваљева на пријему код градоначелника

У оквиру одржавања 30. Тешњарских вечери у Ваљеву борави делегација из Велења, градоначелник Бојан Контич и Дарко Лихтенекер директор Школског центра Велење. Поред делегације из Велења у посети Ваљеву је и Огниан Златев, шеф мисије Европске комисије из Софије и Ваљевац Влада Филиповић, који живи и ради у Бриселу.

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић са сарадницима  уприличио је пријем за госте. Он је истакао задовољство што су представници Велења у Ваљеву и подсетио на дугогодишњу братску сарадњу ова два града, која датира још из времена бивше Југославије. Истакао је да је упутно и корисно да се сарадња настави у свим областима где постоји обострани интерес.

Речено је да протокол о сарадњи у индустрији, рударству, култури, образовању, спорту и другим областима постоји. Наглашено је да је сарадња прво почела привредним контактима. Сарадња између ова два града траје већ десетак година, а нарочито је интензивирана откако је  словеначка компанија „Горење“ у Ваљеву изградила фабрику расхладних уређаја, која је запослила више од 600 Ваљеваца.

„Између наша два града постоје многе сличности у разним областима и зато ми нисмо на почетку сарадње, већ она траје дужи низ година и надам се да ће се сарадња даље наставити, проширивати и напредовати“, рекао је градоначелник Контич.

„Образовни центар „Горења“ из Велења и техничка школа у Ваљеву већ су успоставили добре односе и сарадњу путем размене ученика и њихове обуке, а успешну сарадњу остварују већ неколико година и основне школе из Ваљева и Велења, путем размене ученика, све до учења словеначког језика у ваљевским школама и учења српског језика у словеначким школама“, рекао је директор Лихтенекер.

Најављена је посета Велењу делегације Ваљева до краја године.