ГП “Греда”, добитник награде за привреду

Почетак » ГП “Греда”, добитник награде за привреду » Актуелно » ГП “Греда”, добитник награде за привреду

Ми се држимо квалитета, стручности и поузданости

 

Грађевинско предузеће “Греда” успешно постоји 24 године. Гради објекте у Београду, Ваљеву и на Златибору. У престоници је “Греда” изградила 2 500 станова у 70 зграда.

“Греда” тренутно запошљава 82 радника разних стручних профила. Оснивач и власник ГП “Греда” инг. Зоран Станковић, власник је у Ваљеву још три мања предузећа: “Греда метал”, “Вапол” и “Гремент столарија”

Инг. Станковић члан је најутицајнијих удружења привредника у Ваљеву и у Србији. Предузеће “Греда” подржава хуманитарне акције у Ваљеву. Прошле године за израду фасаде Дечијег одељења Опште болнице Греда је донирала три милиона динара.

 

Господине Станковићу, у каквом је стању грађевинска индустрија у Србији данас и какве је перспективе очекују?

 

Стање у српском грађевинарству је, по мојој процени, нешто боље него у претходном периоду. На то утиче, пре свега, повећан обим радова и нешто боља финансијска дисциплина како у јавном тако и у приватном сектору.

 

У Ваљеву, поред вашег, постоје још три,четири успешне грађевинске фирме. Постоји ли у Ваљеву довољно грађевинских техничара, инжењера, архитеката, мајстора за грађевински сектор?

 

Уз повећан обим послова појављује се, и већ је присутан, проблем квалитетног кадра, пре свега мајсторског.

 

У вашем случају исплатио се истрајавање на квалитету, стручности и поузданости. У којој мери су то, по вашем искуству, и мерила за друге актере у привредном и друштвеном животу?

 

Оно што на дужи временски рок може да донесе трајан успех јесте квалитет, поузданост и тачност. На томе се стално мора радити и истрајавати. И то несумњиво треба да постане преовлађујући и обавезан начин рада.

 

У општини Брус градите мини хидроцентралу. Каквих је то размера, каква су искуства и да ли то може бити пример и за друга места која имају речни потенцијал?

 

Пре две године смо ушли у инвестицију једне мини хидроелектране  снаге 500 кW на обронцима Копаоника, у општини Брус.  Планирано је да до краја године хидроелектрана буде у функцији. Без обзира на све проблеме који прате ову врсту инвестиција, планирамо да то радимо и даље. Када указујем на проблеме мислим на сложеност у решавању имовинско-правних односа, на преспорост администрације, и на само извођење радова који се одвијају у тешко приступачним планинским теренима.

 

Какви односи владају у пословном свету? Постоји ли коректност, да ли се тржипшна уталмица одвија по правилима и са фер понашањем?

 

Односи у пословном свету су слични односима људи у свакоденвном животу. Хоћу рећи има нас различитих и добра процена с ким и у какав пословни однос се улази је веома битна.

 

Да ли наш бизнис, у стању у каквом јесте, има свест о социјалној одговорности? Питам то вас зато што сте ви показали да имате свест да бизнис подразумева и одређену социјалну компоненту.

 

Слично је и са социјалном компонентом, која у доброј мери зависи како решавате проблеме у пословању. Тешко је имати свест о социјалној улози бизниса, ако сте ви у објективним проблемима. Неумољива је истина да се прво морате бавити решавањем пословних питања, па онда када то решите на задовољавајући начин можете погледати около и помоћи онима којима је потребно. Али да у предузећу имамо идеју о томе, то свакако имамо.

 

Да ли вас је обрадовала награда града Ваљева? Ова награда није прва коју сте добили.

 

Награда града Ваљева је признање које је свакако обрадовало све запослене у ГП “Греда”. То нам је додатни подстицај за будући рад, а с друге стране је и обавеза. Ми 90 одсто наших послова обављамо у Београду., тако да се наши радови доживљавају као дело ваљевских грађевинаца. То свакако утиче на формирање укупне слике о ваљевској привреди, па и о нашем граду, генерално.