Град и привредници за ниже порезе на имовину

Почетак » Град и привредници за ниже порезе на имовину » Вести » Град и привредници за ниже порезе на имовину
На иницијативу „Ваљевског бизнис клуба“, Регионалне привредне коморе Ваљево и града Ваљева преиспитује се одлука о наплати пореза на имовину за 2014. годину, којом ће правна лица и предузетници који воде пословне књиге плаћати виши порез него претходних година.
 
Помоћник градоначелника Драгољуб Крстић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да су уочене екстремне негативне последице примене градске одлуке, што је проузроковано новим Законом о порезу на имовину.
 
Секретар РПК Ваљево Станко Марковић је рекао да је на семинару који је Комора одржала прошле седмице о примени нове методологије обрачуна пореза на имовину, констатовано да постоје суштински проблеми у градовима и општинама, не само по питању попуњавања образаца, већ и у висини пореза.
 
„Наиме, увидели смо да је дошло до несразмерног повећања пореза. С обзиром на то да смо ми асоцијација која штити интересе приведу, анимирали смо и град и Клуб привредника да покушамо да разговарамо о овом проблему. Сматрамо да уколико се не буде нашао начин да се превазиђе овај проблем, биће угрожена привредна активност у граду“, рекао је Станко Марковић.
 
Десимир Тадић, председник Ваљевског бизнис клуба каже да примена Закона о порезу на имовину и градска одлука подразумева да ће обавезе неки привредници плаћати 3, 5, а неки и 8 пута скупље него до сада.
 
„Ми смо се организовали са градом Ваљевом и РПК Ваљево, јер би била доведена у питање даља улагања у овај град уколико би остала оваква политика опорезивања. Свесни смо и ми као житељи овог града, да ти приходи који су остварени у 2013. години по дотадашњој методологији и закону, а који партиципирају у буџету града Ваљева не треба и не могу бити мањи, како би овај град мога да опстане и да се развија.  Указали смо да нови Закон има неколико мањкавости и у том смислу смо покренули иницијативу да се одређене законске одредбе промене. Две одредбе су суштинске, а то је пре свега, да Закон није укључио инструмент амортизације, који треба да коригује вредност имовине. Тако ћемо доћи у ситуацију да неко ко живи у центру града и има старији објекат, потпуно има исте обавезе као и власници нових и луксузних локала. Оно што ће сигурно бити дестимулативно, пре свега за грађевинску индустрију је да ће сваки производ у грађевинарству  бити опорезив и тиме ће лоше утицати на грађење станова. Већ смо покренули иницијативу преко ваљевске Коморе и  са коморама широм Србије да се Закон коригује и измени у појединим деловима.“
 
Десимир Тадић је рекао да су привредници свесни да је спуштањем ингеренција на локалне самоуправе, које сада доносе одлуке којима се утврђује порез на имовину, дошло до одређених неспоразума и несналажења. Он је нагласио да су привредници наишли на добру вољу представника Града и  Коморе и да је оформљена Комисија, коју чине све заинтересоване стране, са задатком да се преиспита методологија и јединствена цена  основице за пословни простор, којом ће се вршити опорезивање у нашем граду.
 
„Оно што смо до сада усагласили је да та основица од 132.000 динара није реално утврђена. Ваљево је на добром путу да покушамо да сачувамо онај волумен прихода који је био у 2013. години, а да се овај терет расподели оснивањем више зона и да се приходи града остварују као и у 2013. години, а да не буду кочница даљем улагању и развоју града, предузетника и наших грађана који плаћају порез на имовину“, рекао је Десимир Тадић.
 
Помоћник градоначелника Драгољуб Крстић је рекао да су се представници Града и привреде сложили да је потпуно нереалан и неадекватан постојећи износ пореза.
 
„Као потпуно равноправни партнери , јер ми нисмо постављени овде ради себе, већ ради свих који живе у овом граду, адекватно смо реаговали. Ово је екстремно велики проблем да после десетак година буде промењена методологија обрачуна, која је сада потпуно нејасна и компликована. На обрасцима које смо вам поделили, можете видети шта је потребно да један предузетник попуни. Тај образац је држава прописала. Потребан је тим људи да би ово попунио. Видите колико су ствари наметнуте и импровизоване и са таквим прилазом нећемо далеко догурати.
 
Законом смо били у обавези да га применимо донесемо одлуке до 15. децембра. Ова Градска управа је то испоштовала, а због нестабилне политичке ситуације смо реаговали брзоплето. У том временском теснацу, одлука није адекватно анализирана, јер ова одлука обухвата огроман број грађана Ваљева. На колегијуму код градоначелника је одлучено да се приступи корекцији спорне одлуке, а у сарадњи са привредницима и Комором.
 
Преко Коморе ће потећи иницијатива за измене Закона. Рок за предају пореске пријаве је 31. март и ја апелујем да се тај рок мора испоштовати и да привредници максимално прецизно попуне пријаву, без обзира што ће бити корекције одлуке. Градске службе ће бити на раполагању да дају додатна објашњења свима којима нешто није јасно. Суштина је да се у овом тренутку, максимално прецизно попуни структура имовине. Сваки предузетник има право два пута на корекцију пријаве. Важно је да се испоштује рок пријаве, макар она не била у целости попуњена.
 
Пометњу је направило и то што сада порески обвезници сами попуњавају образац, а не као што је било до сада, да само пријавите своју имовину. Суштина је да цео град мора ово све да преда у року и по компликованој процедури. Ми смо овде да нашим грађанима и предузетницима пошаљемо поруку да немају разлога за стрепњу, јер ћемо се заједнички потрудити да на што бољи начин превазиђемо ову ситуацију.
 
Оно на шта ми не можемо да утичемо је то да различити предузетници имају потпуно исту пореску основицу по квадратном метру. То је апсурд који је донео Закон. Потребно је смањићити екстремне осцилације, нарочито за старе објекте.“
Помоћник градоначелника је рекао да је јасно да Град није имао намеру да повећава порез на имовину, јер у претходне две године приходи градског буџета по овој основи нису ни за динар повећани.
 
„Много градова и оптина није применило овај Закон и то је један општи галиматијас у Србији, који је направљен неадекватним роковима и неадекватном применом. На састанку који је организовала Комора пре неки дан и сама представница Министарства је рекла да они још немају многа тумачења. Влада Србије је направила ово што је направила, не амнестирам ни Градску управу и анализираћемо зашто је до овога морало доћи, у границама наших овлашћења. заједничким радом ћемо доћи до решења овог проблема.
 
Код физичких лица је нешто боља ситуација, јер они пријаве не попуњавају сами. И ту ћемо једном додатном провером, у кратком периоду, погледати да ли нема неких екстремних искакања. За сада тих проблема нема код физичких лица. Једноставно, Закон нас је ставио ту где јесмо“, поручио је помоћник градоначелника. 

Leave a Comment