Град на Колубари прославио славу

Почетак » Град на Колубари прославио славу » Вести » Град на Колубари прославио славу
 
Слава града Ваљева Духовски понедељак – Друге Тројице светкована је данас у Храму Васкрсења Господњег, где је одржана света литургија, коју је служио епископ ваљевски Милутин са свештенством. Након тога уследила је традиционална литија улицама града Ваљева. Учесници литије кретали су се трасом од новог Храма, Синђелићевом, Карађорђевом и Улицом војводе Мишића до цркве Покрова Пресвете Богородице. У литији су поред свештенства и руководства града били представници војске, полиције, државних органа и институција, предшколци, ученици ваљевских основних школа, чланови културно – уметничких друштава, спортски клубови и бројни суграђани.
 
У порти цркве Покрова Пресвете Богородице освећено је жито, обављен је чин резања славског колача и урезан запис. Овом православном обреду који је, у присуству великог броја Ваљеваца, а уз служење свештенства Ваљевске епархије,служио епископ ваљевски Милутин са свештенством присуствовао је велики број гостију, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и остали градски званичници, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, које слави исту славу, директори јавних предузећа, гости из суседних општина и грађани. Владика Милутин је верницима честитао славу и подсетио на значај Тројица. Присутнима се обратио и старешина цркве протојерej – ставрофор Драган Алексић честитајући славу свим Ваљевцима.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић пожелео је срећну славу свим грађанима Ваљева:
 
“На овај диван дан, на овај велики празник литија је ишла кроз наш град и колико сам могао да приметим, ово је до сада најбројнија литија. То само показује симболично жељу грађана Ваљева да буду заједно, да буду удружени и то је порука коју и ја шаљем и указујем да само јединствени и сложни можемо направити нешто лепо од овог нашег града и побољшати услове за живот у њему“.
 
Највише одликовање Епархије ваљевске- Орден Светог Владике Николаја је додељен угледном ваљевском свештенику Предрагу Николићу, који је био дугогодишњи свештеник и старишина цркве Покрова Пресвете Богородице. Владика Милутин је поручио да је Предраг Николић најузорнији свештеник Ваљева и да је понос града, те му је због тога додељено ово највише одликовање Епархије ваљевске.
 
У црквеној порти изведен је пригодан културно – уметнички програм.
 
 
 
 

Leave a Comment