Град подржава пројекат за правилнији развој деце

Почетак » Град подржава пројекат за правилнији развој деце » Вести » Град подржава пројекат за правилнији развој деце
Реализација пројекта ПАХЕТ, који спроводи Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије отпочела је данашњом акцијом у О.Ш. „Десанка Максимовић“ у Ваљеву. Том приликом су прегледани ученици од 1. до 4. разреда, како би се утврдило здравствено стање најмлађих ученика. Циљ пројекта је да се допринесе унапређењу здравља популације, превенцији обољевања, али и терапији одређених обољења код деце.
 
Овај пројекат који ће се реализовати у целој Србији, подржао је град Ваљево.  Сарадња укључује тестирање деце нижих разреда свих основних школа на територији града Ваљева. Тестирање обухвата проверу моторичких, физичких и  спортских могућности деце. Након тестирња биће предложене свакодневне активности које ће сарадници Завода и професори физичке активности спороводити са ученицима. Према речима стручњака из овог Завода, десет минута свакодневне физичке активности, могу омогућити правилан развој деце и спречити развој болести као што су дијабетес, гојазност, астма, криве кичме, равна стопала…
Ненад Михајловић, директор О.Ш. „Десанка Максимовић“ захвалио се што је реализација пројекта почела управо у овој школи.
 
„Важно је да деца осете место, време и простор у коме живе и да се максимално залажу и воде здрав живот, да се баве споротом“, рекао је директор школе.
 
Помоћник градоначелника Ваљева Селимир Манојловић је подсетио да се са Заводом за спорт и медицину спорта настављају активности које су у интересу грађана, а пре свега деце Ваљева.
 
„Ово што данас радимо даће пример како да и у другим школама спроведемо ове активности. Када данас обавимо тестирање и након потребних едукација, рада са учитељима, наставницима и родитељима, знаћемо за годину-две да овакве акције треба подржавати, јер ће оне сигурно допринети да деца буду здравија“, рекао је помоћник градоначелника Ваљева.
 
Директор Завода за спорт и медицину спорта Јасминко Поздерац каже да је истраживање које је Завод урадио 2009. године, показало катастрофално стање физичке способности и развијености деце основношколског узраста.
 
„Наш пројекат је врло једноставан. Желимо да деци од 1. до 4. разреда вратимо свакодневну физичку активност. Радићемо са наставницима и професорима физичке културе. Имамо најаву градских власти да ће професори који су незапослени, бити укључени у ову акцију. Завод је ту да да све од себе, а да ви прихватите оно што вама одговара“, рекао је директор Завода.

Leave a Comment