Град Ваљево ће добити 5000 евра за пројекат из екологије

Почетак » Град Ваљево ће добити 5000 евра за пројекат из екологије » Актуелно » Град Ваљево ће добити 5000 евра за пројекат из екологије

Министарство за привредну сарадњу и развој Савезне Републике Немачке одобриће граду Ваљеву средства у износу од 5000 евра и исто толико партнерском немачком граду Фафенхофен  за реализацију пројекта из области екологије, а наредне године Град Ваљево може очекивати подршку и за реализацију других пројеката, речено је након конференције градова Југоисточне Европе која је одржана протекле седмице у Бону у Немачкој. На конференцији, која је одржана у оквиру пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“, учествовали су помоћник градоначелника града Ваљева Мирослав Пимић и начелница Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Тијана Тодоровић.

Пројекат из области екологије, за који ће бити одобрена средства граду Ваљеву, биће везан за озелењавање урбаних површина. „Морамо поштовати образац сарадње партнерских градова. Ваљеву је партнерски град Фафенхофен, који има огроман проблем са урбаним зеленилом. Партнерски градови са немачке стране добијају кроз овај пројекат идентична финансијска средства за решавање својих локалних проблема. С обзиром на то да нам је партнерски град Фафенхофен, аутоматски нам је омогућено да добијемо средства за пројекат, с тим што се пројекат мора тицати решавања проблема са којима се оба партнерска града суочавају“, рекла је Тијана Тодоровић након конференције.

„Пројекти са којима ћемо конкурисати следеће године и за које очекујемо да ћемо добити средства од Немачке, морају се такође тицати тема које су прецизиране документом Агенде 2030 Уједињених нација. Како се тачка 3.7 Агенде, између осталог односи на обезбеђење приступа услугама које се односе на планирање породице, наш план је да конкуришемо са пројектом који ће да помогне даљем раду и развоју нашег Центра за вантелесну оплодњу, који са минималним средствима, захваљујући стручности и ентузијазму неколицине запослених, остварују фантастичне резултате“, рекао је помоћник Пимић.

Боравак и путне трошкове делегације града Ваљева финансирало је Министарство за привредну сарадњу и развој Савезне Републике Немачке.  Осим представника града Ваљева, на конференцији су од српских градова учествовали, представници Београда, Крагујевца, Руме и Суботице, као и представници Сталне конференције градова и општина.