Град Ваљево добио сертификат од НАВЕС-а

Почетак » Град Ваљево добио сертификат од НАВЕС-а » Вести » Град Ваљево добио сертификат од НАВЕС-а

 

Национална асоцијација за ванредне ситуације (НАВЕС)  доделила је сертификат граду Ваљеву за унапређење система управљања ванредним ситуацијама. Ово је само једна од активности које је USAID увео током периода имплементације програма за примену и реаговање у ванредним ситуацијама (PPES).
 
Град Ваљево је испунио све критеријуме за добијање овог сертификата пре свега унапређењем капацитета и спремношћу за благовременим реаговање у ванредним ситуацијама, али и доношењем свих потребних докумената из ове области.
 
„У условима елементарних непогода у протеклих месец дана су само још једна илустрација да смо ми у USAID-у препознали потребу за оваквим активностима и да је то допринело бољој спремности и реаговању Србије у протеклих месец дана. У поређењу са неким суседним земљама, чини ми се да је Србија пуно боље била организована“, оценио је овом приликом у Ваљеву, честитајући на додели сертификата, Синиша Чађа, представник USAID-a.  
 
„Слажем се да је Србија како на националном, тако и на локалном нивоу много спремнија за реаговање у ванредним ситуацијама него што је то био случај пре пет или више година. Док је наш програм трајао, док је био у току, ја сам имао прилику да боравим у многим градовима Србије и грађани су ме питали какву ће Град имати корист од добијања овог сертификата. То је веома значајно питање и међу градовима који су присуствовали нашим обукама, примећено је да много боље и брже реагују када дође до ванредних ситуација и боље могу да организују у таквим ситуацијама, боље комуницирају са медијима и грађанима када дође до ванредне ситуације, а исто тако су спремнији за све оно што је неопходно урадити када једна таква елементарна непогода прође“, истакао је Мајк Физбери, директор DAI, организације која је имплементирала овај USAID-ов пројекат и додао да су градови који су уложили један долар у планирање и реаговање када дође до ванредне ситуације уштедели од четири до седам долара.
 
Сертификат је уручио Драгош Радовановић, председник Управног одбора НИВАС-а заменику градоначелника града Ваљева Станку Терзићу.
 
„Град Ваљево се успешно носи са свим проблемима које елементарне непогоде доносе, то смо доказали у бројним ситуацијама, не само у протеклих месец дана, већ и током разорног земљотреса који је задесио мионички крај, али и у ситуацији у којој се сада налазимо када прети опасност од поплава и клизишта на подручју нашег града.  Овај сертификат је значајан, посебно људима који су радили у овим условима, јер значи да је њихов рад цењен и да имамо конкретне и врло видљиве резултате, а очекујем да ћемо и у наредном периоду добро сарађивати“, рекао је овом приликом између осталог Станко Терзић, заменик градоначелника.  
 
Осим представника НАВЕС-а, USAID-a, DAI-а, београдског Института за водопривреду „Јурослав Черни“, Црвеног крста, свечаној додели сертификата у Ваљеву присуствовали су и представници општине Осечина, града Ваљева.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Leave a Comment