Град Ваљево финансира летовање педесеторо деце са села из социјално угрожених породица

Почетак » Град Ваљево финансира летовање педесеторо деце са села из социјално угрожених породица » Актуелно » Град Ваљево финансира летовање педесеторо деце са села из социјално угрожених породица
IMG_20180618_180159_167DSC_8070DSC_8052DSC_8051 (1)DSC_8048 (1)DSC_8046DSC_8041

Ове године ће на мору боравити педесеторо деце из ваљевских села, а њихов боравак финансира Град Ваљево, у оквиру Локалног плана акције за децу. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и председник Савета за социјалну политику Радоица Рстић су поздравили родитеље и децу и пожелели им леп боравак на летовању у Чању од 22. до 30. јуна. Град Ваљево је издвојио 900 хиљада динара за летовање деце из социјално угрожених породица.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да је срећан и задовољан што Град препознаје социјалну одговорност и што се издваја 6% буџета за социјална давања. Он је истакао да је иницијатор ове активности Радоица Рстић, председник Савета за социјалну политику Града Ваљева, захваљујући коме се и реализује једна овако велика и значајна активност.

„Ово је последњи у низу родитељски састанак, који смо имали са родитељима и децом, која су ове године одабрана да о трошку града Ваљева иду на летовање. Град Ваљево је ове године, по први пут, кроз Локални план акције за децу издвојио 900 хиљада динара за летовање педесеторо деце из социјално угрожених породица. Педесеторо деце, узраста од 4 до 7 разреда основне школе, летоваће седам дана у хотелу „Адриа“ у Чању. Хотел има три звездице, обезбеђен им је пун пансион, превоз и заиста све што им је потребно. Када је у питању критеријум у одабиру деце одлучили смо да предност имају деца са села, управо из разлога што је кроз Локални план акције за децу издвојено милион и сто хиљада динара за школицу пливања у СРЦ „Петница“ за децу из града. Обезбеђена им је бесплатна улазница као и превоз од центра града до базена. То нажалост није доступно деци са села, као што им нису доступне ни друге реализације пројеката из ЛПА-а јер су углавном ове године теме биле оне које обухватају децу из града. Зато смо се одлучили да на летовање иду деца са села. Равномерно  смо рапоредили број деце у 7 сеоских школа. Контактирали смо директоре  и од истих тражили да они дају предлоге која су то деца која потичу из социјално и материјално угрожених породица. Центар за социјални рад је финализирао списак јер је Центар једини овлашћен да једну такву процену да. У току саме припреме и у разговору са породицама дошли смо до сазнања да су то деца која први пут иду на море и заиста ми је драго што смо им омогућили то задовољство. Углавном су то деца непливачи па смо из тог разлога, у сарадњи са ПВК „Валис“, обезбедили рекреатора пливања. Са децом поред васпитача ићи ће и лекар, а у сарадњи са Апотекарском установом лекар ће бити обезбеђен са лековима који су му потребни за овакво једно путовање“, рекао је Радоица Рстић, предедник Савета за социјалну политику Града Ваљева на данашњем састанку.

Осим што ће деца бити смештена у добром хотелу у Чању, у Црној Гори, плаћени су им сви трошкови боравка, који подразумевају пут, пун пансион, осигурање, трошкове овере сагласности код нотара, као и помоћ од 10.000 динара за трошкове припреме и боравка деце на мору. Са малишанима, од којих ниједно не зна да плива, на мору ће боравити инструктор пливања, о здрављу деце ће бринути лекар, а Апотекарска установа Ваљево је обезбедила потребне лекове. Родитељи су, на данас одржаном састанку, указали да ће закуп сунцобрана на мору бити велики издатак за толико деце, са чиме се сложио и градоначелник. Обећао је ће се набавити потребни сунцобрани, уколико Предшколска установа „Милица Ножица“ нема довољну количину сунцобрана, како би боравак деце на мору био безбедан и пријатан.

„Српска напредна странка је социјално одговорна странка. Сам председник наше странке Александар Вучић, још док је био премијер и сада као председник Републике Србије је показао  огромну социјалну одговорност на разноразне начине и велику бригу за социјално рањиве или угрожене категорије. То је разлика између Вучића  и осталих политичара. Вучић је државник. А разлика између политичара и државника је што политичар ради за следеће изборе, а државник ради за следеће генерације. Наша је обавеза као чланова СНС-а и мене као председника Градског одбора је да следим политику Александра Вучића и српске Владе и заиста ћемо се потрудити да идуће године пошаљемо још већи број деце на море. Да ли ће то бити 50, 60, 70 или 100 видећемо, али свакако је наша обавеза да водимо рачуна о тој деци, пре свега о деци са сеоског подручја и из вулнерабилних социјалних средина. Још једанпут се захваљујем г. Рстићу на великом залагању и на одличној идеји и мислим да је то за ову децу велика срећа. Моја генерација је имала прилике да иде на море преко феријалаца и преко школе. Живели смо у неком сасвим другом и срећнијем времену, али учинићемо све што је у нашој моћи, овај град, ова градска Влада и ова гарнитура на власти, да изађемо у сусрет малишанима и онима којима је помоћ и брига најпотребнија“, закључио је градоначелник др Слободан Гвозденовић.