Град Ваљево обележио своју славу Духовски понедељак-Друге Тројице

Почетак » Град Ваљево обележио своју славу Духовски понедељак-Друге Тројице » Вести » Град Ваљево обележио своју славу Духовски понедељак-Друге Тројице
Ваљево је на дан славе Духовски понедељак-Друге Тројице био у свечарском руху. Након Свете Архијерејске литургије, коју је служио Епископ ваљевски Милутин са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске, одржана је свечарска церемонија која већ традиционално окупља велики број грађана Ваљева од најмлађих до најстаријих-Духовска литија. У Литији која симболизује вечност и чија је сврха је да кроз град пронесе глас о празнику, учествовали су предшколци, ученици ваљевских основних и средњих школа, чланови културно-уметничких и спортских друштава, руководство града, припадници Војске Србије, Полицијске управе, запослени у Здравственом центру, јавним предузећима и установама, свештенство и монаштво Епархије ваљевске, бројни грађани.
 
Литија је кренула у 10.00 часова од Храма Васкрсења Господњег, кретала се Карађорђевом улицом, а потом Улицом Војводе Мишића до Храма Покрова Пресвете Богородице, најстарије богомоље Града Ваљева, где је обављено резање славског колача и урезивање записа у стабло столетне липе у порти Храма.
 
Честитајући славу суграђанима, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић изразио је задовољство што је Литију походио велики број Ваљеваца. „Доласком у великом броју показали смо слогу, љубав и пре свега заједништво, а то су вредности које се тешко стичу, јер је за њих потребно да се мењамо, преиспитујемо и боримо са сопственом гордошћу и разним другим слабостима. Ипак, истинско веровање да свет треба да добије племенитије лице, увек превагне и поведе нас напред. Желим да у данима који су пред нама заједно својом снагом и визијом стварамо оно што немамо, довршимо оно што смо започели и сачувамо све оно што смо већ створили. За то ће нам требати велика истрајност и зато нека нам овај данашњи празник, буде покретач и надахнуће“, рекао је поред осталог градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
„Град Ваљево није обичан град. Ваљево је град Светитеља, град песника, јунака. Данас се сећамо и поздрављамо све оне који су из Ваљева, а живе у другим градовима света. Свима честитамо славу са жељом да нас изградња Храма Васкрсења Господњег, али и сви други важни послови наше Свете цркве и нашег Града и даље сједињују и обједињују у овој Духовској литији“, рекао је овом приликом Драган Алексић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице честитајући славу уз жељу да се настави добра сарадња Града и Цркве.

Leave a Comment