Град Ваљево партнер у пројекту Exchange 3

Почетак » Град Ваљево партнер у пројекту Exchange 3 » Вести » Град Ваљево партнер у пројекту Exchange 3

Град Ваљево је партнер у пројекту „Побољшање заштите животне средине кроз ефикасније управљање чврстим отпадом на територији општине Беочин“, а који се реализује у оквиру Exchange 3 програма. Поводом отпочињања овог пројекта, у петак је у Беочину представљен план активности које ће трајати 15 месеци.

     
Општина Беочин је једна од 29 општина у Србији која се са пројектом „Побољшање заштите животне средине кроз ефикасније управљање чврстим отпадом на територији општине Беочин“ добила средства Делегације Европске уније у Србији у оквиру Exchange 3 програма, који спроводи Стална конференција градова и општина. Пројекат је вредан 145.645 евра, а износ донације ЕУ је 119.395 евра и општина ће га реализовати у сарадњи са партнерима – невладином организацијом CenTriR и градом Ваљево. Пројекат ће трајати 15 месеци, а званичан датум отпочињања његове реализације је 15. септембар 2010. године.
 
У сарадњи са партнерима на пројекту – невладином организацијом Центар за равномерни регионални развој (CenTriR) из Београда и градом Ваљево, о пројекту су говорили председник општине Беочин мр Богдан Цвејић, директор ЈКП „Беочин“ Василије Цогољевић, представник партнерског града Ваљева – Драгана Ђенић, начелница Градске управе Ваљево за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове и директорка НВО CenTriR Ванеса Белкић.
 
          Реализација пројекта подразумева анализу постојећег стања управљања отпадом, интензивну едукацију запослених у беочинској Општинској управи и ЈКП „Беочин”, набавку нових контејнера за сепарацију отпада и балир пресе, отварање рециклажног дворишта, спровођење промотивне кампање са намером да се што већи број грађана упозна и укључи у процес сепарације отпада.  
       
         
 
 Град Ваљево је у оквиру Exchange 1 програма 2005-2006. године реализовао сличан пројекат, са слоганом  „Управљај отпадом да отпад не би управљао твојим животом“, који је био модел по којем је Беочин осмислио свој пројекат. Тадашњим пројектом, Ваљево је почео са раздвајањем и рециклажом отпада, у складу са стандардима и добром праксом у земљама Европске уније. 

Leave a Comment