Град Ваљево победник УСАИД-овог такмичења

Почетак » Град Ваљево победник УСАИД-овог такмичења » Вести » Град Ваљево победник УСАИД-овог такмичења
Ваљево ће поред Краљева и Новог Сада до јуна ове године, као један од три првонаграђене локалне самоуправе у Србији, добити кредитни рејтинг међународне агенције Мудис у оквиру УСАИД-овог такмичења 16 градова и општина. Након јучерашње презентације свих учесника овог такмичења, жири је Ваљево прогласио за један од три најуспешнија града.
 
Градови и општине су се надметали у вештини анализе и приказивања своје кредитне способности учесницима на међународном тржишту капитала . Ваљево, Краљево и Нови Сад су се показали као најбоља места за инвеститоре и кредиторе. Представили су своје финансијске резултате постигнуте у претходне четири године, финансијске планове за наредних пет година и квалитет управљања.
 
“На овај начин, град Ваљево ће добити “финансијску крвну слику”, са којом ћемо моћи да излазимо пред инвеститoре и да се кредитно задужујемо. Ово је битно, јер судбина локалних самоуправа је да из сопствених средстава убудуће неће бити могуће финансирање инвестиција. Финансирање важних инвестиција за локалне заједнице ће бити могуће једино из кредитних задужења и великих светских фондова. Ми ћемо се налазити на европском сајту градова који имају урађен овај кредитни рејтинг и на тај начин ћемо бити пред очима великих фондова и инвеститора”, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Оно што је град Ваљево издвојило од осталих градова је изванредан рад локалног пореског одељења и значајно повећање наплате пореских прихода. Град Ваљево је добро искористио нову надлежност коју је добио, а то је вођење и наплата пореских прихода. Буџет града се добро пројектује и реализује и то је све оцењено као добра основа за кредитну способност Ваљева.
 
Кредитни рејтинг ће помоћи локалним самоуправама у Србији да повећају транспарентност и ефикасност на тржишту, да буду препознатљивије и да могу се пореде са другим градовима у свету, што је важно за повећање инвестиција. Директор УСАИД Програма за подстицај економском развоју општина (Програм МЕГА) Питер Епстајн нагласио је да је такмичење у коме је награда била добијање кредитног рејтинга, круна вишегодишњег рада те организације у 32 општине у Србији. Директор мисије УСАИД-а у Србији Мајкл Харви казао је да је од кључног значаја да све општине у земљи буду добро развијене, а квалитет локалне саноуправе показао је да вреди улагати у мале општине у Србији. Оцена кредитног рејтинга указаће на то колико су услови пословања у локалним заједницама добри, каква им је финансијска и фискална политика и да ли постоји ризик за инвеститоре.
 
На такмичењу су учествовали и Ниш, Лесковац, Суботица, Зрењанин, Крушевац, Панчево, Шабац, Чачак, Смедерево, Сомбор, Сремска Митровица, Ужице и Инђија. Представници свих градова који су се такмичили ће имати прилику да са УСАИД-овим Програмом МЕГА иду на студијско путовање у једну од суседних држава како би се упознали са пројектима издавања општинских обвезница.
 
 

Leave a Comment