Град Ваљево подржава акцију за набавку ултразвучног апарата за Службу гинекологије и акушерства

Почетак » Град Ваљево подржава акцију за набавку ултразвучног апарата за Службу гинекологије и акушерства » Актуелно » Град Ваљево подржава акцију за набавку ултразвучног апарата за Службу гинекологије и акушерства

Служба за гинекологију и акушерство Опште болнице у Ваљеву, где трудноћу води и порађа се више од хиљаду жена годишње које долазе не само из Ваљева, већ и из многих околних општина, мора бити опремљена савременим апаратима и уређена, тако да све жене које ту бораве добију најбољи могући медицински третман, речено је на данас одржаној конференцији за новинаре градоначелника Ваљева др Слободанa Гвозденовићa.

Град Ваљево ће подржати иницијативу запослених у овој служби, предвођених начелником др Ненадом Димитријевићем да се крене са прикупљањем средстава за набавку, најпре клиничког ултразвучног апарата, а потом и за набавку остале опреме. Уз напоре које Министарство здравља, Општа болница и Град Ваљево чине, уређење једног од најважнијих одељења у ваљевској Болници биће брже захваљујући бројним грађанима и фирмама, који су спремни да помогну да се што пре набави неопходна опрема. Вредност ултразвучног апарата који је неопходан нашој Болници је око 70.000 евра.

„У разговору са начелником, пошто смо ми колеге и вишедеценијски сарадници, дошли смо до закључка да је Општој болници у Ваљеву, Гинеколошко-акушерској служби неопходан један добар клинички ултразвучни апарат који ће пре свега служити за прегледе трудница и чија крајња намера би била откривање раних аномалија, онако како струка и предвиђа. Град жели и хоће да стане иза ове акције, која ће бити пропраћена у медијима, јер и сам знам да је такав апарат неопходан, како би избегли слање пацијената на експертски ултразвук на клинике у Београду. Ово је територија која покрива огроман број жена у репродуктивном периоду,  гинеколошко-акушерска служба је најелитнија служба у болници и сви знамо да су труднице једини здрави пацијенти који дођу у болницу и очекују да све протекне како треба“, истакао је градоначелник.

Др Ненад Димитријевић, начелник Службе за гинекологију и акушерство је нагласио да су труднице најосетљивији део популације у једном граду и да су то једини здрави пацијенти који долазе у болницу са жељом да сви изађу одатле живи и здрави.

„Наш задатак и циљ, свих који радимо у Болници је да покушамо да се приближимо светским стандардима по свим могућим питањима, па и по питању самог квалитета рада, услуге које пружамо и резултата који ће доћи. У Ваљевској болници се годишње породи око 1300 жена, од тога је око 600 жена из Ваљева, а 600 из општина које гравитирају ка Ваљеву, те сам мишљења да ова акција, набавка једног ултразвучног апарата, није задатак само града, него да би ту могле да се препознају и нађу учешће и све остале општине које гравитирају ка ваљевском породилишту. Ја знам да ће многи од вас поставити питање зашто би ми било шта радили када плаћамо здравствено осигурање? Набавком овог апарата ми чинимо нашим женама, сестрама, ћеркама, мајкама и бакама. Ми желимо њима да омогућимо бољу услугу. Мени као гинекологу значи да не морам да упутим пацијента у приватну клинику или у Београд да бих добио адекватан ултразвучни извештај. Желим да схватите да ова иницијатива нема никакву другу конотацију сем да пацијентима буде боље. То су наши људи, наши суграђани и желимо да када дођу да се нормално осећају у том породилишту, да имају топлу воду, да раде купатила, да имају добре апарате, да можемо да урадимо добру дијагностику, да имамо добре ЦТГ апарате, да имамо добре реанимационе столове, пулсне оксиметре, да можемо да пропратимо каква су нам деца после, да покушамо да дамо једну лепу, здраву ноту целокупном раду породилишта и целе службе“, рекао је др Димитријевић.

Он је истакао да набавком овог апарата лекари стварају себи више обавеза, јер то значи више посла, едукације кадрова око рада на том апарату, за исту плату.

Ипак, запослени у овој служби не беже од посла и сви имају исти циљ, да се створе што бољи услови за боравак жена на овом одељењу.

„Једноставно, као служба препознали смо моменат и пожелели да покренемо иницијативу, нашли добар одговор од градоначелника и уз помоћ Града кроз логистичку подршку да покуцамо на многа врата и надам се да ће људи схватити да је ово заправо добробит за све нас. Ако је ово један регион који покрива 175 хиљада људи, свако од њих има неко женско чељаде које ће доћи у болницу“, образложио је др Ненад Димитријевић акцију прикупљања новца за набавку ултразвучног апарата, која ће ускоро почети.