Град Ваљево помаже деци без родитељског старања

Почетак » Град Ваљево помаже деци без родитељског старања » Вести » Град Ваљево помаже деци без родитељског старања

Десеторо малишана без родитењског старања који су смештени у старатељеске породице, градоначелник града Ваљева Зоран Јаковљевић уручио је пакете помоћи- зимску  гардеробу и средства за личну хигијену, у вредности од 180.000 динара.

Одлуку о опредељењу помоћи  деци која су на евиденцији Центра за социјални рад, донео је Одбор за имплементацију Локалног плана акције за децу града Ваљева у складу са стратешким циљевима и активностима предвиђеним Локалним планом акције, који град Ваљево имплементира заједно са Дечијим фондом Уједиљених нација (УНИЦЕФ-ом).
„Ово је само наш први корак у реализацији овог стратешког документа. Намеравамо да у наредној години определимо знатно више средстава за децу,али и да укључимо и привреднике града Ваљева и да заједничким снагама допинесемо стварању бољих услова за живот наших најмлађих суграђана“, рекао је овом приликом градоначелник Јаковљевић.
 
Добродошлицу деци без родитељског старања у Градској кући у Ваљеву на својеврстан начин пожелели су и малишани из Креативне радионице „Пинокио“ уз музичко-сценски приказ бајке „Ружно паче“. Акцији града Ваљева придружило се и Удружење „Анђели чувари“. Председник овог Удружења Весна Лазић уручила је деци без родитељског старања пакете са школским прибором и друштвеним играма прилагођеним њиховом урасту.
Након пријема у Градској кући, чланови Одбора за имплементацију ЛПА посетили су старатељску породицу где је смештено највише деце, њих троје Милица (12 година), Љиљана (11 година) и седмогодишњи Милош Јелић. Овом приликом Весна Лазић, председница Удружења „Анђели чувари“, поклонила им је компјутер, сто и столицу, уз обећање да ће и остала деца без родитељског старања која су на евиденцији Центра за социјални рад, такође добити компјутер после Нове године.
 
Боравком у дому малих Јелића, о којима брине само бака Љиљана Петровић, чланови Одбора уверили су се да је помоћ стигла у праве руке. Ови малишани живе у изузетно лошим условима, у трошној, мемљивој кући од једва 20 квадрата, спавају у соби без прозора и природне вентилације. Једва да имају основна средства за нормалан живот. Недостаје храна, гардероба, обућа, а у овим хладним данима, немају довољно ни огрева. По речима баке Љиљане, сналазе се некако, али из дана у дан све теже, па им је свака помоћ драгоцена.
„Деци Ваљева која одрастају и детиљство проводе у овако лошим условима без финансијске подршке од стране државних институција, са дечијим додатком који износи само око 6000 динара за сво троје деце,  треба да помогне локална заједница. И ми ћемо све учинити да тако и буде“, рекла је Олга Јукић, председница Одбора за имплементацију ЛПА приликом посете Јелићима.
Иначе,  из буџета града Ваљева у 2008. години опредељено је укупно 1.000.000 динара за имплементацију Локалног плана акције за децу.  Од тога, део средстава у укупном износу од око 700.000 динара искоришћен је за реализацију пет  пројеката који су одабрани на конкурсу. У питању су пројекти: Друштва  за помоћ деци са посебним потребама „Наши снови“- „Оснаживање деце са сметњама у развоју за ведрију будућност“, који се односи на збрињавање деце са посебним потребама кроз различите активности и радионице.
Реализује се и пројекат „Деца су наше највеће благо учинимо нешто за њих“, Удружења „Анђели чувари „ који кроз бројне  активности утиче на оснаживање деце за вештине ненасилног комуницирања и одолевање социјалним притисцима вршњака.

Из средстава градског буџета намењених имплементацији ЛПА финансира се и   пројекат под називом „Отварање и опремање алтернативног културно-едукативног центра“ Културно уметничког друштва  „Извор“ Удружење грађана, који се односи на отварање Центра у Горићу који ће окупити децу и младе из приградских насеља, кроз бројне културно-едукативне радионице и активности.

Издвојена су средства и за пројекат „Здравље за сву децу-Твоја рука чиста наше здравље блиста“ Црвеног крста Ваљево  који подразумева промоцију усвајања здравих хигијенских навика код деце у најранијем узрасту и
развијање свести о значају личне хигијене, а посебно хигијене руку у области превентивне здравствене заштите.
Медијска популаризација Локалног плана акције за децу такође је посебан сегмент у имплементацији овог стратешког документа, па су за пројекат Вујић телевизије Ваљево- „ТВ емисије Ваљево по мери деце“, опредељена средства из градског буџета. Овај пројекат подразумева припрему и емитовање 10 емисија у којима ће се промовисати ЛПА у Ваљеву и које ће обрадити мноштво едукативних и актуелних тема у приоритетним областима дефинисаним Локалним планом акције за децу.
Одлуком Одбора за имплементацију ЛПА у наредној 2009. години приоритетне ће бити активности у две области дефинисане овим документом: смањење сиромаштва деце и унапређење здравља деце града Ваљева.

Leave a Comment