Град Ваљево преузео Дом војске- први корак је заустављање пропадања зграде

Почетак » Град Ваљево преузео Дом војске- први корак је заустављање пропадања зграде » Вести » Град Ваљево преузео Дом војске- први корак је заустављање пропадања зграде
Дом војске, једна од најзначајнијих и најлепших зграда у Ваљеву, понос многих генерација Ваљеваца, за које их вежу најлепше успомене, коначно је прешла у руке града Ваљева. Уговором који је потписан са Дирекцијом за имовину Републике Србије, град Ваљево је од Министарства одбране преузео Дом војске.
 
Град Ваљево се обавезао да уступи Министарству одбране четири стана, тржишне вредности 144.300 евра, а остатак од укупно 50 милиона динара, или 517.000 евра, колико је процењен Дом војске, град Ваљево ће исплатити у четири годишње рате.
 
На овај начин, Ваљево ће у потпуности преузети газдовање над велелпним објектом површине око 2000 квадратних метара и баштом која се простире на око 14 ари у центру Ваљева.
Градоначелник ваљева Зоран Јаковљевић са сарадницима и представницима медија, јуче је обишао ово здање, како би се на лицу места уверили у каквом је стању преузето од Министарства одбране.
 
Градоначелник Јаковљевић је изразио жалост што је објекат, који је симбол Ваљева, доживео овакву судбину и што је морало да прође толико времена, док није окончан поступак конверзије војне имовине. „Изузетно ми је жао што претходни корисници овог објекта Министарство одбране и Војска Србије нису имали могућности да не дозволе да објекат оволико пропадне. Све нас Ваљевце је болело што смо годинама гледали подападње здања, које бројнима генерацијама много значи. Крајем 1999. године је започета реконструкција Дома војске, који је финансирала Дирекција за изградњу Колубарског округа погођеног земљотресом. Радови на конструкцији, као и санација и реконструкција крова, поједини статички елементи, греде, плоче су тада урађени, али се стало. Као грађевински инжењер, сматрам да је овај објекат конструктивно стабилан и по тадашем пројекту, који смо ми ревидирали, било би довољно 57 милиона динара да се објекат доведе у функцију“, рекао је градоначелник.
 
Он је подсетио да је овај пројекат Скупштина града предложила у оквиру подршке грађевинској индустрији Владе Србије. „На жалост, услов да добијемо новац од Владе Србије је био да будемо власници објекта, што је у том тренутку било успорено процедурама Министарства одбране и Војске Србије. Сада имамо три могућности да реализујемо овај пројекат. То су или Закон о подршци грађевинској индустрији, или НИП, или ћемо у крајњем случају, из буџета града предвидети нека средства за основне радове на фасади, столарији, како бисмо зауставили даље пропадање. Оно што је најважније, у наредном периоду ћемо без журбе, размислити шта ће овај објекат бити. Замолићемо и грађане Ваљева да се на различите начине изјашњавају о томе шта би било најбоље за овај објекат“, рекао је градоначелник Ваљева, обилазећи Дом војске и нагласио да је први наредни корак да се заустави пропадање зграде.
 
У оквиру пројекта санације овог репрезентативног објекта, сви директори јавних предузећа добиће своје задатке. Директор Дирекције за урбанизам, грађевиснко земљиште, путеве и изградњу Ваљева Милан Матић је рекао да ће сви елементи на згради бити сачувани, јер представљају елементе јединственог објекта у Србији.
 
Слободан Павловић, директор ЈКП „Ваљево“ је рекао да се полако сређује простор око Дома војске, који је обрастао у коров: „Урадићемо неопходну санацију, како би простор што пре био у функцији због „Тешњарских вечери“ које ће се одржавати овде. Читав простор ће бити култивисан на један озбиљан начин, како бисмо надалеко познатој башти вратили стари сјај“.
 

Leave a Comment