Грађење консензуса за европске интеграције

Почетак » Грађење консензуса за европске интеграције » Вести » Грађење консензуса за европске интеграције
 Београдски фонд за политичку изузетност и Центар модерних вештина у партнерству са Фондацијом Понтис из Републике Словачке, крајем 2008.године почели су едукативно-информативни програм о главним питањима европских интеграција под називом “Грађење консензуса за европске интеграције“. Семинар под овим називом одржан је у сали Скупштине града којем су присуствовали представници локалне самоуправе и политичког живота града.

 
“Иако је, по резултатима истраживања јавног мнења у периоду од демократских промена 2000.године до данас, потврђивана стабилна и континуирана подршка грађана европским интеграцијама Србије, разни догађаји укључујући и самопроглашену независност Косова, озбиљно су пољуљали уверење да је чланство у ЕУ заиста и реално могуће достићи. Грађанима је често веома тешко да разумеју одлуке Уније“, рекао је у уводном излагању Владимир Аљетовић, предавач из Фонда за политичку изузетност. Он је истакао да је због тога неопходно да се консензус грађана о европском путу Србије искористи као основа за изградњу дубљих и специфичних знања о самом чланству у ЕУ.
У разговору са високим представницима локалне самоуправе и локалних одбора политичких странака у свим већим центрима широм Србије, намера је да се отвори питање европских интеграција Србије путем размене аргумената и давањем значаја систематичној изградњи консензуса о европској будућности Србије, пре свега у области друштвеног и економског развоја и конкретних добити и изазова свакодневном животу грађана будућим чланством у ЕУ.
Поред Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, пројекат су подржали Фондација браће Рокфелер, Организација за европску безбедност и сарадњу, Међународни вишеградски фонд, Централноевропска иницијатива и Аустријска корпорација за развој. До сада је семинар организован у девет градова Србије.

Leave a Comment