Градоначелник честитао успех Алекси Мирковићу

Почетак » Градоначелник честитао успех Алекси Мирковићу » Актуелно » Градоначелник честитао успех Алекси Мирковићу

Први пут у историји Светског трофеја хармонике, који је ове године одржан 67. пут у француском граду Он ле Шато, интониране су химне, а Ваљевац Алекса Мирковић (20) је уз тонове „Боже правде“ примио победнички пехар у композиторској категорији.

Поводом овог успеха, градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је угостио младог уметника и честитао му успешан наступ у Француској. Градоначелник је нагласио да Ваљево искрено подржава младе и талентоване и да успех Алексе Мирковића само потврђује оправданост опредељења Града да кроз разне активности помогне младим суграђанима на путу до успеха.

На надметању, које је једно од најпрестижнијих и најјачих такмичења за академску хармонику и које је одржано од 23. до 29. октобра, међу 200 најбољих извођача на хармоници из 35 земаља света, Алекса Мирковић се такмичио поред композиторске и у извођачкој категорији у којој је заузео осмо место.

Победнички пехар је освојио након што је у финалу извео своју композицију „Бела књига“ и побрао најбоље оцене жирија који су чинили еминентни професори хармонике из целог света и гласове публике.

Алекса Мирковић је студент друге године на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву. Завршио је ваљевску Музичку школу „Живорад Грбић“. У досадашњој каријери је освојио 61 награду, од чега 30 победа.

Интонирање химне можете погледати на селећем линку.