Градоначелник и епископ упутили писмо државним функционерима поводом штрајка бораца

Почетак » Градоначелник и епископ упутили писмо државним функционерима поводом штрајка бораца » Вести » Градоначелник и епископ упутили писмо државним функционерима поводом штрајка бораца
Градоначелник Ваљева Станко Терзић и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин упутили су данас заједнички допис председнику Републике Томиславу Николићу, председнику Владе Ивици Дачићу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу поводом штрајка глађу представника Савеза Удружења бораца Србије (1990-1999. године) који траје у Ваљеву већ четири дана.
 
У овом допису се каже да борци не могу да остваре право на здравствену заштиту, те остваривање овог права истучу као приоритетан захтев.
 
„Уз наведени, борци су истакли и захтев за доношење Закона којим би системски био решен статус и права бораца, као и захтев за исплату ратних дневница, решавање стамбених и проблема запошљавања“, каже се у допису.
 
Наведено је и да је ситуација постала још тежа, када је представник Удружења из Власотинца себи одсекао прст на руци.
 
„Како настојања представника Цркве и органа Града да борци прекину штрајк глађу, да постојеће здравствено стање не би учинили још тежим- нису уродили плодом, молимо да у што краћем року буде заказан састанак са овлашћеним представницима Владе Републике Србије, с циљем решавања проблема на које су и овим штрајком указали учесници ратова од 1990. до 1999. године“, закључак је овог дописа.
 
Протеклог викенда су борце који данас штрајкују глађу већ четврти дан, обишли владика Милутим, помоћник градоначелника Драгољуб Крстић и члан Градског већа Марко Живановић.
 
Град Ваљево је протеклих година учинио доста на унапређењу положаја бораца и породица погинулих ратника. Буџетом Града за 2014. годину је планирано 11.000.000 динара за остваривање права бораца, погинулих ратника и њихових породица и 1.700.000 динара за рад удружења из области борачко-инвалидске заштите по основу конкурса, који је у току.  Тиме се Ваљево сврстало у ред локалних самоуправа које су определиле највећа средства за најзначајније социјалне услуге и помоћи људима који су у претходним ратовима бранили нашу земљу.

Leave a Comment