Градоначелник о одрживом развоју са студентима

Почетак » Градоначелник о одрживом развоју са студентима » Вести » Градоначелник о одрживом развоју са студентима

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић отворио је на Пословном факултету Ваљево Универзитета Сингидунум трибину поводом Дана одрживог развоја, чије обележавање организују Кабинет потпредседника Владе за европске интеграције и студентска организација АИЕСЕЦ, у партнерству са Конференцијом универзитета Србије, Београдским Универзитетом и Студентском конференцијом универзитета Србије. Обележавање је почело 10. маја скупом на Правном факултету у Београду, а настављено трибинама на шест факултета у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду, Суботици, Ваљеву и Крушевцу.
 
Обраћајући се студентима и средњошколцима у препуном амфитетатру Пословног факултета, градоначелник је рекао: ’’Град Ваљево је на време препознао потребу за стратешким планирањем одрживог развоја, тако да сам поносан на чињеницу да смо у последње две године донели Визију развоја и Стратегију одрживог развоја града Ваљева до 2020. године. Имамо и више секторских стратегија, али нам је ова ’’кровна’’ стратегија најважнија јер из ње можемо црпети све остале планове, а уједно нам отвара могућност за конкурисање код фондова Европске уније. Стратешко планирање је изузетно важно за будућност државе и локалних самоуправа и драго ми је што се и ви, као млади људи, већ сада бавите одрживим развојем’’.
 
Активисти студентске организације АИЕСЕЦ су на занимљив начин својим вршњацима приближили  Националну стратегију одрживог развоја Републике Србије. Циљ Стратегије јесте да се успостави равнотежа три стуба одрживог развоја: привреде засноване на знању, социјално-економског развоја и заштите животне средине. Израз ’’економија заснована на знању’’ описује ново привредно окружење, у којем иновације и знање замењују капитал и рад као примарне факторе производње.
 
У панел дискусији са студентима учествовали су доц. др Саша Кристић са Пословног факултета Ваљево, начелница Одељења за локални економски развој Градске управе Ваљево Тијана Тодоровић, професор Економске школе Душко Ракић, председник Омладине ЈАЗАС-а Александар Томић, Зоран Мијатовић из НВО ’’Греен Бике’’ и Душан Перић, уредник интернет портала ’’У граду’’.

Leave a Comment