Градоначелник обишао фирму „Репол“

Почетак » Градоначелник обишао фирму „Репол“ » Актуелно » Градоначелник обишао фирму „Репол“

– Настављамо даље пуном паром са обиласком свих индустријских и пословних објеката у граду, а ово је само један део од оног програма који је градска влада спремила и ја лично као градоначелник-  рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић након обиласка фирме „Репол“ д.о.о.

Ову фирму, која послује у Индустријској зони у Ваљеву, данас су посетили поред градоначелника и заменик председника Скупштине града Михаило Милутиновић и в.д. директорка ЈКП „Видрак“ Ваљево Јелена Калат.

„Репол“ д.о.о. је основан као фирма за збрињавање и третман неопасног, чистог полимерног отпада који се генерише у индустрији. Тај отпад се може дефинисати као амбалажни и то је онај који настаје код распакивања палета, те производни који настаје код технологија прераде у индустрији.

– „Репол“ као врхунска, технолошка, инжењерска фирма у Србији, а и шире је на првом месту ваљевска фирма. Заинтересовани смо за све могуће облике сарадње и да помогнемо ЈКП „Видрак“, а са друге стране очекујемо да нам Град помогне у регулисању инфраструктурних потреба за нашу нову локацију, где ћемо дуплирати производњу, где ћемо са постојећих 60 запослених повећати на 100 запослених- рекао је директор фирме Дејан Мицић.

Са менаџментом ове фирме се разговарало о могућностима проширења производних погона у непосредној близини постојећег објекта. Наставак инфраструктурног опремања изградњом канализационе и водоводне мреже, проширење капацитета у снабдевању електричном енергијом, као и изградња сервисних саобраћајница унутар Индустријске зоне, део су пакета подршке од стране града Ваљева.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је након обиласка рекао да је веома захвалан људима из фирме „Репол“ на позиву. У склопу обиласка индустријских постројења и погона који се налазе у Ваљеву, градоначелник је истакао да је веома важно да руководство буде информисано и упознато са чиме се све баве ваљевске фирме, као и чиме Град може помоћи у унапређењу пословања овдашњих привредника.

– Ова фирма се бави збрињавањем и третманом неопасног полимерног отпада који се генерише у индустрији. Веома је значајно да је у овој фирми упослено око 60 радника у изнајмљеном простору, да половина њихове производње иде на страна тржишта, док друга половина иде на домаће. Налазимо се на парцели коју су они купили од приватног власника, површине од два хектара и пет ари, која се граничи са градском парцелом површине један хектар и ми смо фактички договорили са власником фирме да Град помогне у комуналном опремању ових парцела, тачније у изградњи канализационе и водоводне мреже. Видећемо и са директором Електродистрибуције шта можемо да урадимо да би се обезбедило адекватно снабдевање електричном енергијом- рекао је градоначелник.

Он је истакао да је веома битно да наше Јавно комунално предузеће „Видрак“ пронађе своје интересе у сарадњи са фирмом „Репол“.

– Директорка која је овде са нама, наговестила ми је могућност сарадње која подразумева корист и зараду за „Видрак“, која би била значајна за побољшање стандарда радника који, свесни смо сви, примају најниже плате. Мислим да је веома значајно што ће фирма „Репол“ преласком на ову нову локацију, запослити још 40 до 50 наших суграђана, а већ 60 ради и сви су из Ваљева, сви порези и доприноси су плаћени, тако да као градоначелник имам задатак да апсолутно пружим максималне услове оним инвеститорима, у овом случају домаћим, што је још боље, да би опстали овде и остали у Ваљеву. Још једном наглашавам да преласком на нову локацију очекујемо запослење још 40 до 50 наших суграђана у производњи, што ћете признати, није мала ствар, јер данас да запослите тај број треба много труда, новца и времена- закључио је градоначелник Ваљева.

Фирма „Репол“ месечно произведе 450 тона гранула, од чега 50 одсто извози, а 50 одсто се пласира на домаће тржиште. Од изузетне важности би била сарадња са локалним комуналним предузећем у Ваљеву, јер сада већина пластичног отпада завршава на комуналним депонијама, а могла би бити откупљена и искоришћена као сировина у производним погонима ове фирме.

– Сарадња са фирмом „Репол“ значила би много за ЈКП „Видрак“, првенствено због тога што су они у нашем граду. Ми смо до сада наш отпад сакупљали, рециклирали и продавали. Сарадњом са „Реполом“ би убрзали тај процес и ослободили наше Рециклажно двориште. Планирамо да проширимо капацитете, да доста више отпада рециклирамо и да сарађујемо са „Реполом“, као потенцијалним купцем у будућности, што би значило и нама и њима. Сад су прелиминарни договори и почетак наше сарадње, а у будућности ћемо разговарати када будемо имали неке конкретније ставове и информације – истакла је Јелена Калат, в.д. директорка ЈКП „Видрак“.

Оснивачи „Репола“ су људи који имају технолошког образовања, који се баве производњом и прерадом полимера, укључујући и рециклажу, продајом опреме за прераду полимера и рециклажу, што је довело до концентрације знања о материјалима, технологијама и тржишту.

Са процесом приступања чланству ЕУ већ неколико година одвијају се активности  везане за управљање амбалажним отпадом, тако да постоје бројне могућности да се уз подршку Града Ваљева и Републике Србије користе претприступни фондови ЕУ с циљем унапређења ове области, која осим привредног значаја има немерљив допринос и у очувању животне средине.