Градоначелник обишао угрожена подручја

Почетак » Градоначелник обишао угрожена подручја » Актуелно » Градоначелник обишао угрожена подручја
b1b2b3b4b5b6b7b8b9b10

„Град Ваљево апсолутно држи ситуацију под контролом, након обилних киша у ваљевском крају“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић обилазећи данас радове на путу у селу Белић, који је потпуно прекинут за саобраћај.

У пет села ваљевског краја проглашена је ванредна ситуација због интензивних падавина током јула месеца, када је причињена знатна материјална штета.

Ванредна ситуација проглашена је у насељеним местима: Брезовице, Бачевци, Суводање, Ребељ и Белићи. И као да јулске кише ниси биле довољне, у петак је Ваљево и околину захватила незапамћена, јака киша која је проузроковала изливање иначе малих река Јабланице, Перајице, Кривошије и Рабаса. Поплављене улице, регионални путеви за Београд и Шабац, али на жалост и бројна домаћинства и усеви, као и однети путеви, биланс су јучерашње кише у Ваљеву.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је у својству Команданта Штаба за ванредне ситуације организовао хитне мере санације штете. Према његовим речима, а у консултацији са Миланом Михаиловићем, начелником Одељења за ванредне ситуације ПУ Ваљево, у овом тренутку нема разлога да се ванредна ситуација прогласи и на подручју Рађевог Села. Градоначелник је рекао и да је у сталном контакту са  Ђорђем Малешевићем, директором “Ерозије” Ваљево, и да је ово предузеће већ почело са отклањањем последица у горњем току реке Љубостиње.

Мислим да је на Ставама у овом моменту најзрелија ситуација да се можда прогласи ванредна ситуација, међутим то ћемо знати након седнице Штаба за ванредне ситуације која је заказана за понедељак”, рекао је Гвозденовић и истакао да је потребно да се што пре успоставе комуникације према свим местима у Месној заједници Ставе које су у овом тренутку у прекиду.

Што се тиче Бранковине, градоначелник је рекао да је према информацијама којима он располаже оштећена амбуланта Дома здравља те да је део пута који води ка спомен-комплексу под водом. Он је поручио и да ће тај део пута бити саниран у потпуности и да ће се радови у Бранковини изводити са посебном пажњом, што је, како каже, поручио и мештанима.

Што се тиче Козличића, градоначелник је рекао да у овом селу није дошло до прекида комуникације али да је стање лоше те да ће одлука о евентуалном проглашењу ванредне ситуације и у овом селу такође бити донета у понедељак.

Милан Гајић, одборник и председник МЗ Ново Насеље је рекао да је ситуација у овом насељу била веома опасна и да киша није убрзо стала, штете би биле много веће него што јесу. Поручио је мештанима овог дела града да је месна заједница отворена и да је он лично на располагању 24 сата за пријаву штета и помоћ грађанима. Рекао је да је јучерашња киша направила велике проблеме, јер је дошло до изливања еке Љубостиње, а дуж улице 9. маја је ишла вода, која је претила да угрози цело насеље. Срећом је киша брзо стала, јер је вода претила да поплави куће породица Пантић, бебић и Јокић. У домаћинству Јокића је вода захватила помоћне зграде. Он је рекао да су били на лицу места и да су организована дежурства током ноћи и целог дана и позвао мештане Новог насеља да пријаве уколико су претрпели материјалну штету.

Коментаришућу поједине коментаре упућене раду градске власти, а које се односе на то да ли је заиста потребно прогласити ванредну ситуацију, градоначелник је рекао да такве приче долазе од стране неколицине људи који ништа друго не раде осим што воде аброве по граду и баве се интригама. Он је поручио да ће се он и даље бавити грађанима и да ће наставити да им помаже у свакој прилици.

Мештанин Белића Радован Јовановић је рекао да је ситуација у овом селу тешка, јер су одсечени од света. Незапамћена киша је потпуно одсекла део пута који води ка засеоку Симићи, а критична ситуација је и у Драчићу и у Бранговићу. Захвалан је градском руководству на брзој реакцији и помоћи у санацији пута.

1985 – број за пријаву штете

Из Градске управе поручују да сви грађани којима је услед временских непогода причињена штета на објектима и инфраструктури то могу пријавити на број кол центра – 1985.