Градоначелник посетио компанију „Босис“

Почетак » Градоначелник посетио компанију „Босис“ » Актуелно » Градоначелник посетио компанију „Босис“

У посети компанији „Босис“ из Ваљева- лидеру не само у Србији, већ и у региону, за производњу штампане и каширане картонске амбалаже, данас су били градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и заменик председника Скупштине града Михаило Милутиновић.

Комапнија „Босис“ се од 1982. године до данас налази на узлазној путањи у графичкој индустрији, али и у области људских ресурса и примене савремених стандарда производње.

„Босис“ сарађује са највећим фирмама у Србији и ван Србије, попут Др Еткера, Боша, Нестлеа, Бамбија, Књаза Милоша, Геокса, Хенкела, а један од навећих партнера је хрватска Атлатник група, са својим чланицама Соко Штарком, Грандом, Цедевитом, Сомболедом.

Просечна плата у овој компанији, која запошљава 128 радника је 9.000 динара већа од ваљевског просека, а у последње две године запослени добијају 13. плату.

„Подизање продуктивности се одвија по принципу да се прво подигне плата 5%,а радници потом подигну продуктивност 10%“, рекао је директор и власник компаније „Босис“ Богољуб Пантелић и нагласио да је то неопходно како би се задржала радна снага.

„Запослене можемо задржати, само ако их добро платимо и ако их добро обучимо. Подршка Града нам је потребна, али највише у решавању инфраструктурних проблема. Битно нам је да је аутобуска линија редовна, повезивање будуће индустријске зоне саобраћајницом би олакшало превоз робе из ове фабрике“, рекао је Пантелић у разговору са руководством града Ваљева.

Богољуб Пантелић је истакао да је „Босис“ прва компанија у Србији, која има ЦСР индекс, индекс друштвено-одговорне фирме, а прошле године су били једина приватна компанија са овим индексом. Фирма је такође добила Ековадис признање „Златни добављач“ и својим резултатом у области друштвене одговорности се нашла у 3% компанија у свим категоријама на светском нивоу.

„Имамо јако развијено управљање људским ресурсима, а то значи да радник када почне да ради код нас, има оријентацију шта ће радити, колико ће имати, пролази обуку. Циљ „Босиса“ је оснивање академије за графичку индустрију и то ћемо сигурно остварити. Пословни циљеви су нам велики, од изградње нове хале, преко изградње постројења за пречишћавање“, истакао је Пантелић.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да је Град спреман да укључи највеће привреднике у Ваљеву у рад Савета града и позвао Богољуба Пантелића да учествује у раду овог Савета.

„Задатак овог Савета би био да осим саветодавне функције, привредници конкретно предложе шта Град може да учини да олакша и унапреди пословање на територији Ваљева, да се заузму прави и практични правци, који могу одмах да се примене. О тим стварима не могу да говоре они који нису у послу и ко није упућен у све ствари које требају једном приватнику“, рекао је градоначелник.

Он је истакао да је веома задовољан што једна тако успешна компанија послује у Ваљеву.

„Оно што је битно је да обиђемо све домаће компаније и да они нађу интерес да и даље послују у Ваљеву, а ми као град да обезбедимо све неопходне предуслове, пре свега из области инфраструктуре и стварања доброг привредног амбијента“, нагласио је др Слободан Гвозденовић обилазећи компанију „Босис“.

У складу са препорукама Владе Србије, које је током недавне посете Ваљеву поновила и председница Владе Ана Брнабић, локалне самоуправе осим ослањања на стране инвеститоре, треба да сарађују и олакшају пословање великим домаћим привредницима који послују на локалу. Град Ваљево је већ раније заузео тај правац, а посета компанији „Босис“ од стране руководства Града, то и потврђује.

У разговору са менаџментом “Босиса“ било је речи и о конкретним пројектима за изградњу сервисне саобраћајнице, која би била везана за будућу Индустријску зону и пут М4, што би у многоме олакшало траснпорт великих шлепера, који свакодневно долазе и одлазе из ове фирме.

„О значају пута М4 смо обавестили и потпредседницу Владе Зорану Михајловић када је недавно била у Ваљеву. Захвални смо што ће држава са 230 милиона динара финансирати цео пројекат, који ће бити готов у новембру и који ће урадити ЦИП. Тада смо рекли и да смо заинтересовани за сервисне саобраћајнице, које ће повезивати Индустријску зону. У том пројекту ћемо узети у обзир и сервисну саобраћајницу за „Босис“, која треба да се наслони на Индустријску зону. Ове године смо издвојили око 50 милиона динара за уређење Индустријске зоне. Значајно је да имамо синергију између Града и ваше фирме“, рекао је градоначелник Ваљева.

Градоначелника и заменика председника Скупштине је о савременом пословању и примени европских стандарда упознала Марија Пантелић, менаџер људских ресурса у „Босису“. Она је рекла да је фирма прешла са предузетничког на корпоративни модел управљања.

„Увели смо стратешки систем управљања људским ресурсима, од самог процеса селекције, који је усклађен са стратешким циљевима компаније. Спороводимо интерне обуке, од оријентације и социјализације запослених на почетку, преко обука, управљања перформансама, где су укључене и искусније колеге и ментори. Сами запослени себе оцењују, а на основу тога постоји могућност напредовања и плате. Све то је повезано и са стратешким управљањем талентима, до изласка из организације, где се врше истраживања и интервјуи, да би се унапредио рад и сама огранизација. Сви запослени од самог почетка имају бенефите једнако, пошто спроводимо политику једнаких могућности при селекцији и самом напредовању. Сви имају исте мотивационе пакете. У те пакете су укључени финансијски и нефинансијски део. Плате су редовне, доприноси се плаћају на време, плаћен је превоз, 24-часовно осигурање. Сви запослени имају награде за рођендан, јубиларне награде за 10, 20, 30 година рада у Босис-у, укључујемо њихове породице, организујемо дружења за запослене и њихове породице, тренинге на терет фирме. Имамо награде за изутена постигнућа, студијске посете, плаћени су прековремени и ноћни сати“, открила је Марија Пантелић део тајни пословног успеха компаније „Босис“, која успешно послује из Ваљева у Србији и овом делу Европе, већ 36 година.