Градоначелник примио кошаркаше „Металца“

Почетак » Градоначелник примио кошаркаше „Металца“ » Актуелно » Градоначелник примио кошаркаше „Металца“

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је данас примио кошаркаше и стручни штаб КК „Металац“ из Ваљева, поводом обележавања 70 година постојања и рада овог клуба.

Деценије успеха и радости које су приредили Ваљевцима, мноштво врхунских играча и тренера који су прошли кроз овај клуб, генерације младића који су стасали уз КК “Металац“, симбол града на Колубари, клуб који је промовисао Ваљево широм наше земље и света, преживео је и лепе и ружне тренутке. Град Ваљево је увек био уз овај клуб, а подршка града је нарочито била значајна у годинама када се клуб суочавао са опстанком, речено је на данашњем скупу.

„Са великим задовољством могу да кажем да је по мом слободном суду, ово најуспешнији спортски колектив у Ваљеву од 1945. године до сада. „Металац“ који је је једини у бившој СФРЈ играо прву лигу, који је симбол Ваљева, заслужује пуну пажњу Ваљева и друштвених структура који желе да овај град иде напред“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић на почетку пријема за КК „Металац“.

Градоначелник им је пожелео пуно успеха и да једног дана као шахисти, постану прваци Србије.

„Али пре свега желим да будете добри другари, да се бавите спортом и оно што је најважније да будете задовољни и срећни послом којим се бавите. Излишно је говорити колико је значајно за Ваљево што „Металац“ ове године слави 70 година рада. Од оснивања клуба, сви знамо како је настао један овакав спортски колектив, који је доносио велику радост у Ваљево. Као ђак основне школе сам тада гледао „Металац“ са свим великим екипама бивше Југославије „Југопластиком“, „Босном“, „Црвеном звездом“, „Партизаном“, „Работничким“ итд. У Ваљево су долазили велики играчи од Делибашића, Кићановића, Јеркова, Крстуловића, Славнића, Далипагића и осталих. Заиста је велико задовољство и част мене као градоначелника да вас данас угостим и да вам пожелим сву срећу и успех у даљем такмичењу. Знам да сте у Купу Србије извукли ФМП и желим вам да их победите у Нишу, али пре свега да одиграте добру утакмицу и да будете задовољни својом игром и оним што сте показали на терену“, истакао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Председник КК „Металац“ Душко Ђукановић се захвалио градоначелнику у и име клуба и нагласио да је овим гестом градоначелник показао колико цени и вреднује то што КК „Металац“ чини, нарочито у последње две године када је клуб био на ивици опстанка.

„Ипак смо се као птица феникс подигли из пепела и успели да дођемо до врха у најквалитетнијем рангу такмичења Србије, да уђемо у финале лигашког Купа Србије, где смо освојили сребрну, а не златну медаљу и да се пласирамо на саму завршницу највеће светковине кошарке на просторима бивше Југославије, а то је Куп „Радивоја Кораћа“, који се традиционално одржава у Нишу“, рекао је Душко Ђукановић.

КК „Металац“ је један од најреномиранијих клубова на простору бивше Југославије. Основан је 1948. године, а ове године слави изузетно редак јубилеј- 70 година постојања. Седамдесетих година је био један од најпознатијих клубова бивше СФРЈ, а  у последњих десет година је доживео праву кошаркашку ренесансу, тако што је освојио два лига Купа Србије и четири пута играо у финалу и ово је шесто учешће на завршници Купа „Радивоја Кораћа“, речено је на свечаности коју је организовао Кошаркашки савез Србије, приликом извлачења парова за Куп „Радивоја Кораћа“, чиме је и са највишег кошаркашког нивоа одата почаст ваљевском клубу.

„Велико ми је задовољство што огроман проценат људи у Ваљеву вреднује те резултате и достигнућа. Због тога сам срећан што сте нас данас, господине градоначелниче, позвали пред утакмицу коју играмо у Београду, удостојили нас да будемо ваши гости и указали нам једно поштовање за оно што је „Металац“ за ових 70 година урадио за ваљевски спорт и кошарку“, закључио је Душко Ђукановић.

Ђукановић је изразио захвалност Граду што је помогао да се у једној од најтежих сезона у историји клуба, издигну из пепела и да одиграју неколико добрих утакмица прошле године, као и да три играча Ђукановић, Александар Васић и Брана Ђукановић буду најбољи појединци у прошлогодишњој Првој лиги Србије. Он је нагласио да је признање и то што је први тренер клуба Михајло Почек изабран за селектора репрезентације кошаркашке лиге Србије, која је играла утакмицу са репрезентацијом Републике Српске и добила резултатом 101:70.

Играч „Металца“ Марко Шаренац је члан јуниорске репрезентације Србије и постао је првак Европе са јуниорском репрезентацијом на недавном такмичењу у Словачкој.

Амбиције клуба су да већ данас одиграју у 17.30 часова добру утакмицу са „Беовуком“, да се пласирају у Супер лигу Србије, која почиње у другој половини априла.

У време када је КК „Металац“ водио легендарни тренер Лука Станчић, члан овог клуба је био и градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, подсетио је јавност председник клуба Душко Ђукановић.

„И он је био део овог великог колектива, а ја бих рекао кошаркашког гиганта, који се 45 година такмичи у највишим ранговима у земљи европских, светских и олимпијских кошаркашких шампиона. Зато градоначелнику поклањам моју медаљу коју смо освојили у финалу Купа Србије против „Златибора“ из Чајетине, као успомену на КК „Металац““, закључио је Ђукановића.

Градоначелника Ваљева представници КК „Металац“ су даровали комплетом спортске опреме овог клуба са бројем 12, градоначелниковог омиљеног играча Дејана Добривојевића.

Град Ваљево ће ове године финансирати КК „Металац“ са 15 милиона динара, што нису довољна средства, али су већа него прошле године, речено је на данашњем пријему који је организовао градоначелник Ваљева за КК „Металац“.